Hlavní obsah

Současná slovenská vládní koalice prý nemá alternativu a bude pokračovat

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Po pondělním vypovězení koaliční smlouvy ze strany Slovenské národní strany (SNS) se v úterý setkali lídři slovenských vládních stran. „Shodli jsme se, že neexistuje žádná alternativa této vládní koalice a koaliční lídři jsou odhodláni pokračovat dál,“ řekl po jednání předseda nejmenší koaliční strany Most Híd Béla Bugár.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Předseda slovenské vlády Robert Fico (Smer)

Článek

Jednání bylo podle Bugára upřímné. „Žádné spory. Vyslechli jsme si názory jednotlivých představitelů koaličních stran. Pokračovat budeme v pátek na úřadě vlády. Nehledejte však okamžitá řešení,“ řekl Bugár.

Předseda Mostu-Híd při odchodu na otázku novinářů konstatoval, že když budou v pátek jednání pokračovat, tak krize v koalici není natolik vážná.

Předseda SNS Andrej Danko v pondělí vypověděl koaliční smlouvu se stranou Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica a stranou Most-Híd. Odůvodnil to nutností upravit pravidla v koalici, potřebou nové úpravy poměrů a vztahů v koalici. „Tímto vypovídám koaliční smlouvu podepsanou 1. září 2016,“ napsal Danko svým koaličním partnerům. SNS chce stanovit nové priority, které se mají promítnout při sestavování příštího rozpočtu. Usiluje také o obnovu důvěry mezi koaličními stranami i důvěry veřejnosti v koalici. [celá zpráva]

Podle znění koaliční smlouvy ji však jedna strana vypovědět nemůže. Rozhodnutí o její zrušení musí být podepsáno předsedy všech tří koaličních stran.

Opozice: Trapné a zbabělé

Opoziční strana Svoboda a Solidarita (SaS) označila výsledky jednání koaliční rady za trapné, zbabělé a nezodpovědné vůči občanům Slovenska. „Čím dřív tato korupční koalice skončí, tím lépe,“ uvedla SaS ve svém prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám