Hlavní obsah

Slovenská národní strana vypověděla koaliční smlouvu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Předseda slovenského parlamentu a Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko v pondělí vypověděl koaliční smlouvu se stranou Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica a stranou Most-Híd. Odůvodnil to nutností upravit pravidla v koalici, potřebou nové úpravy poměrů a vztahů v koalici. Agenturu TASR o tom informovala Dankova mluvčí Zuzana Čižmáriková.

Foto: Profimedia.cz

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko s premiérem Robertem Ficem (Smer)

Článek

„Tímto vypovídám koaliční smlouvu podepsanou 1. září 2016,“ napsal Danko svým koaličním partnerům. SNS chce stanovit nové priority, které se mají promítnout při sestavování příštího rozpočtu. Usiluje také o obnovu důvěry mezi koaličními stranami i důvěry veřejnosti v koalici.

„Dobrá sociálně-ekonomická situace v roce 2017 ukazuje, že je potřeba zaměřit se na nové výzvy a priority, které je nutné promítnout do koaliční dohody a nového programového prohlášení vlády. Pokud se ekonomice státu daří, musí to pocítit občané,“ tvrdí Danko.

Svým koaličním partnerům Danko navrhl jednání o sestavení nové koaliční smlouvy. Místopředseda SNS Jaroslav Paška nevyloučil ani konání předčasných voleb v případě, že se vládní strany na nových podmínkách spolupráce nedohodnou.

Premiér Robert Fico svolal na úterý koaliční radu. Předseda Směru řekl, že na koaliční radě očekává od SNS vysvětlení svého absurdního kroku, který nevnáší do společnosti klid a stabilitu. „Směr se na jednání bude chovat odpovědně vůči voličům i zemi,“ konstatoval Fico.

Opozice: Je to krycí manévr

Na úterní koaliční radu půjde předseda strany Most-Híd Béla Bugár s mandátem pokračovat v současné koalici. Bugár to sdělil na tiskové konferenci po skončení pondělního zasedání vedení strany Most-Híd.

Předseda opoziční strany Sme rodina Boris Kollár řekl, že Danko tímto krokem vytváří velký tlak na premiéra Roberta Fica. „Tímto krokem se Danko snaží překrýt obrovský skandál s eurofondy,“ řekl Kollár. Narážel tím na problémy na ministerstvu školství, které vede Peter Plavčan (SNS). Desítky milionů eur z eurofondů určených na výzkum a inovace byly přiděleny podezřelým firmám.

Politický analytik Ján Baránek se domnívá, že vypovězení koaliční smlouvy je pokračováním konfliktu mezi SNS a stranou Směr, který existuje od začátku fungování koalice. „Nevidíme do pozadí toho, jak si koalice přerozdělila mocenské a ekonomické zájmy,“ řekl.

Agentura SITA upozornila, že podle znění koaliční smlouvy ji jedna strana vypovědět nemůže. Rozhodnutí o její zrušení musí být podepsáno předsedy všech tří koaličních stran.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám