Hlavní obsah

Socha Svatopluka zůstane na Bratislavském hradě

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Kontroverzní socha Svatopluka zůstane na čestném nádvoří Bratislavského hradu. „Jezdecká socha Svatopluka zůstane tam, kde je,“ uvedl předseda slovenského parlamentu Richard Sulík na středeční tiskové konferenci.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Socha Svatopluk v Bratislavě

Článek

Socha vyvolala řadu negativních reakcí a historici radili Sulíkovi, aby dal sochu z čestného nádvoří odstranit.

Po dohodě s autorem sochy Jánem Kulichem znak podobný znaku Hlinkovy gardy, který je umístěn na štítě, změní autor na slovenský dvojkříž. Změní se rovněž nápis na podstavci, na němž stojí: Svatopluk král starých Slováků. „Bude tam prostý nápis Svatopluk,“ uvedl Sulík.

Socha se stala poutním místem slovenských nacionalistů. Sulík připustil, že své rozhodnutí přijal v zájmu zklidnění společenské atmosféry.

Sochu Svatopluka odhalili těsně před červnovými parlamentními volbami za účasti tehdejších nejvyšších státních představitelů. Šéf současné opozice Robert Fico prohlásil, že případné odstranění sochy by bylo „barbarským a protislovenským činem“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám