Hlavní obsah

Smog až tak moc nezabíjí, tvrdí polský ministr

Znečištění nezkracuje lidem život, přinejmenším podle polského ministra, který takto zlehčoval rostoucí obavy z bídné kvality ovzduší v Polsku, přezdívaném kvůli smogu „Čína Evropy”. Poláci dýchají nejšpinavější vzduch na kontinentu, hlavně vinou nedokonalého spalování uhlí v domácnostech, tvrdí ochránci životního prostředí a argumentují studií, podle které vinou znečištěného ovzduší v zemi s 38 milióny obyvateli ročně předčasně umírá 50 000 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Smog v Krakově

Článek

Velká města, jako je Varšava či Krakov, bývají tuto zimu tak zahalena smogem, že na žebříčku měst s nejvíce znečištěným ovzduším na světě předstihují i Peking a Dillí. Ale polská vláda, která fandí těžbě uhlí, přistupuje k problému zdráhavě. Města se pokoušejí vypořádat se s problémem po svém, a to i uzavíráním škol, nabídkou městské dopravy zdarma či vybízením lidí, aby zůstávali doma.

"Nepodléhejme demagogii. Znečištění je někdy větší vinou počasí, ale rozhodně to není důvod, proč by se někomu měl zkrátit život," citovala agentura Reuters polského ministra energetiky Krzysztofa Tchórzewského.

Ministr současně podle polských médií odmítl žádosti ekologů, aby z trhu vykázal uhlí nejhorší jakosti. Elektrárny jsou na mour přizpůsobeny a v domácnostech se jím nedá topit, tvrdil.

Poplach při 300 mikrogramech na m3

Minulý měsíc ministr zdravotnictví Konstanty Radziwill prohlásil, že stížnosti na smog znějí nepřesvědčivě v zemi, kde tolik lidí kouří.

Světová zdravotnická organizace odhaduje, že znečištění ovzduší zaviní na celém světě každým rokem sedm miliónů předčasných úmrtí.

Předpisy navržené ministerstvem energetiky ohledně uhlí jsou skandální.
ekologický aktivista Marek Józefiak

V Polsku úřady bijí na poplach v případě, že koncentrace škodlivých prachových částic dosahuje hodnoty 300 mikrogramů na metr krychlových za den. Ve Francii stačí k poplachu 80 mikrogramů, poznamenala agentura Reuters.

Několik nevládních organizací podalo u Evropské komise stížnost na polské úřady, že proti smogu nic nepodnikají. "Čekáme zákaz prodeje uhlí nejhorší kvality pro vytápění domácností," řekla agentuře AFP právnička Agnieszka Warsová-Buchananová.

EK: Polsko porušuje předpisy

Pod petici čtyř nevládních organizací - Greenpeace, ClientEarth, Akcja Demokracja a Miasto jest nasze - se podepsalo 24 000 lidí.

"Navzdory slibům premiérky Beaty Szydlové vláda jen předstírá boj se smogem. Předpisy navržené ministerstvem energetiky ohledně uhlí jsou skandální," prohlásil ekologický aktivista Marek Józefiak v televizi TVN 24 o návrhu novely zákona o kontrole kvality paliv. Ministerstvo tvrdí, že nové předpisy mají hlavně omezit dovoz uhlí do Polska z východu.

EK minulý měsíc zveřejnila studii o stavu životního prostředí v Polsku a také ohlásila, že spouští proceduru ohledně porušení unijních předpisů proti Polsku a několika dalším členským zemí, které soustavně porušují požadavky na kvalitu ovzduší.

Podle zmíněné studie Polsko kvůli znečištěnému ovzduší každý rok přichází o 19 miliónů pracovních dnů a celkové ztráty ročně přesahují 26 miliard eur (více než 700 miliard Kč).

Smog podle páteční zprávy úřadů zasáhl téměř celé Polsko, s výjimkou části pobřeží na severu země, zatímco úplně nejhorší je situace ve Slezsku na jihu země a v centrálním Polsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám