Hlavní obsah

Slovinsko udeří na „lovce migrantů“ u hranic

Právo, DPA, vpl
Lublaň

Slovinsko přitvrdí vůči ozbrojené domobraně, která hlídkuje se vzduchovými pistolemi a kalašnikovy se zatavenými hlavněmi. Nosí maskovací stejnokroje a pokoušejí se vystopovat ilegální migranty.

Foto: Profimedia.cz

Pozor! Státní hranice. Výstražná cedule na hranici mezi Slovinskem a Chorvatskem

Článek

„Baštou oddílů organizovaných jako polovojenské se stala oblast poblíž chorvatských hranic kolem řeky Kolpa,“ napsal německý týdeník Der Spiegel.

Teď jim hrozí pokuty ve výši dvou tisíc eur (51 tisíc korun). Paramilitární skupiny si za cíl vytkly pátrání po migrantech přicházejících do Slovinska bez dokladů s tím, že na ně upozorní příslušné úřady.

O rozruch se stará především Štýrská garda, přesněji řečeno dobrovolnické ozbrojené skupiny svobodných lidí země Štýrsko řízené Andrejem Šiškem, vůdcem krajní pravice. Místní jim říkají „lovci migrantů“. Šiškovi, někdejšímu kandidátovi na úřad prezidenta, vyměřil v říjnu soud osm měsíců za mřížemi za podněcování k násilné změně ústavního pořádku.

Na sociálních sítích koluje video, na němž vyzývá ke svržení nejvyšších slovinských představitelů a stoupenci mu přísahají věrnost až do své smrti.

„Vláda v Lublani zvažuje, že napříště bude trestné i nošení maskovacích uniforem s cílem vzbuzovat dojem, že jde o složky státní moci,“ dodává Der Spiegel.

Nárůst za rok o 72 procent
Počet nelegálních migrantů ve Slovnisku za prvních deset měsíců letošního roku vzrostl v porovnání s loňskem na 14 tisíc, tedy o 72 procent.
Letos v srpnu slovinská vláda uzavřela smlouvu se srbskou firmou Legi-SGS.
Ta na hranici s Chorvatskem postaví plot o délce 40 kilometrů.
Po dokončení této části dosáhne celková délka plotu 219 kilometrů.
Pokryje skoro třetinu slovinských hranic s Chorvatskem.

Mráz zabíjel

Šest migrantů zemřelo od druhé poloviny minulého týdne na podchlazení v severovýchodním Řecku u pozemních hranic s Tureckem.

Pavlos Pavlidis, soudní lékař ve městě Alexandroupoli, ve středu potvrdil, že o život přišli čtyři muži a dvě ženy původem z Afriky, přičemž všem bylo méně než 30 let. Těla žen se našla u řeky Marica, jež tvoří značnou část hranice, těla mužů v hornatém terénu. Ačkoli většina migrantů přichází do Řecka z Turecka přes moře, mnozí si pro přechod volí pozemní hranici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám