Hlavní obsah

Slovenští nacionalisté pálili maďarskou vlajku

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Značné pobouření vyvolaly v Maďarsku záběry, které kolovaly po internetu, na němž údajní slovenští nacionalisté pálí maďarskou vlajku. Maďarské ministerstvo zahraničí požádalo slovenskou vládu,aby podnikla rozhodné kroky proti extrémistům.

Článek

Podle maďarského internetového serveru Index.hu skupina slovensky mluvících mladíků na záběrech pálí maďarskou vlajku a vykřikuje protimaďarská hesla. "To jsou naši nepřátelé, kteří se zdržují na našem území. Takhle skončí každý Maďar. Sieg," křičí jeden z mladíků, který zapaluje maďarskou vlajku. Mladíci drží v rukou slovenské vlajky. Sami sebe označují za organizaci "WerwolfSSlovakia". Záběry jsou doprovázeny slovenskou metalovou muzikou.

Protimaďarské video s názvem AntiHungary bylo v úterý staženo z internetové sítě. Mluvčí slovenské policie Marta Bujňáková pro maďarský deník Népszabadság uvedla, že policie zahájila v této věci vyšetřování. "Může se jednat o trestní čin podněcování národnostní a etnické nenávisti," vedla Bujňáková.

Slovensko-maďarské vztahy jsou po nástupu vlády Roberta Fica napjaté, protože součástí vládní koalice je nacionalistická Slovenská národní strana. Její předseda Ján Slota používá protimaďarský slovník i po vstupu do vládní koalice.

Slovensko: podobný film není na reakci vlády

Slovenské ministerstvo zahraničí odsoudilo všechny projevy extremismu, rasizmu, netolerance, xenofobie a agresivního nacionalismu, které poškozují slovensko - maďarské vztahy.

Slovenská strana však zároveň vyjádřila překvapení, že maďarská vláda amatérský video film vyzvedla na úroveň mezistátních vztahů. "Považujeme za nepřiměřené, aby podobný čin nezodpovědných jednotlivců vedl k intervencím na vládní úrovni. Tím se ve slovensko - maďarských vztazích vytváří atmosféra neustálého napětí. Může to vyvolat dojem, že se jedná o cílevědomou kampaň nátlaku vůči Slovenské republice.

Ta by v konečném důsledku mohla vést k poškození vztahů mezi Slovenskem a Maďarskem," uvádí se v prohlášení slovenského ministerstva zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám