Hlavní obsah

Slovenští lékaři dali Radičové ultimátum, jinak podají hromadnou výpověď

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenští lékaři žádají od premiérky Ivety Radičové, aby s nimi do konce dubna zahájila jednání o splnění jejich požadavků. Jinak podají hromadné výpovědi po vzoru svých českých kolegů. Lékařské odborové sdružení poslalo premiérce otevřený dopis.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel radí slovenským lékařům.

Článek

Lékaři považují situaci ve zdravotnictví za neudržitelnou. „Současná situace umocňuje naléhavost našeho vzájemného setkání, a to nejpozději do konce dubna,“ uvedli v dopise. „Jinak uvažujeme, že půjdeme českou cestou. Tak, jak konala česká vláda, bude muset konat i ta slovenská,“ připustil šéf sdružení Michal Polician. Premiérka Radičová na výzvu zatím nereagovala.

Lékaři žádají dodržování zákoníku práce, dofinancování zdravotnických zařízení, zastavení transformace nemocnic na akciové společnosti a zvýšení platů zdravotníků. Poradcem slovenských lékařů se stal šéf českého Lékařského odborového klubu Martin Engel.

V důsledku hospodářské krize se zvýšil počet nezaměstnaných a stát platí do zdravotního pojištění za své pojištěnce méně než v minulosti. To prohlubuje finanční krizi v resortu. Lékaři proto nevylučují spoluúčast pacientů. Ministerstvo zdravotnictví zvažuje zavedení individuálního zdravotního pojištění. Odborníci upozorňují, že pacientům bez připojištění by se mohla zhoršit dostupnost zdravotní péče.

Soukromí lékaři navrhli opětovné zavedení poplatků za návštěvu ambulance a za pobyt v nemocnici. Tento systém už v minulosti na Slovensku fungoval. Poplatky zrušila vláda premiéra Roberta Fica.

Reklama

Výběr článků

Načítám