Hlavní obsah

Slovenský ústavní soud rozhodne v kauze Babiše a jeho spolupráce s StB v říjnu

Právo, ČTK, ivi
Bratislava

Slovenský ústavní soud ve čtvrtek projednal stížnost Ústavu paměti národa (ÚPN) proti verdiktům slovenských soudů, že šéf hnutí ANO Andrej Babiš je v archivních svazcích někdejší československé tajné policie StB veden jako její agent neoprávněně. Ústavní soud rozhodne 12. října, tedy necelé dva týdny před českými parlamentními volbami.

Foto: David W Cerny, Reuters

Šéf ANO Andrej Babiš v parlamentu

Článek

ÚPN, který je slovenskou obdobou českého Ústavu pro studium totalitních režimů, tvrdil, že bratislavský krajský soud i nejvyšší soud v případu pochybily.

Ústav poukázal hlavně na to, že bývalí příslušníci StB, kteří u soudu svědčili ve prospěch Babiše, nebyli zbaveni mlčenlivosti. Nejvyšší soud požádal ministra vnitra o dodatečné zbavení mlčenlivosti a ministr žádosti vyhověl.

Nespolupracoval jsem, tvrdí Babiš

Předseda ANO vědomou spolupráci s StB popírá. Připouští, že před rokem 1989 přišel do kontaktu s příslušníky StB jako pracovník podniku zahraničního obchodu Petrimex, ale žádnou spolupráci nikdy nepodepsal.

V dokumentech StB figuruje Babiš jako agent pod krycím jménem Bureš, ale bývalí příslušníci komunistické tajné služby u soudu tvrdili, že Babiš naverbován nikdy nebyl. Dva svědci, bývalí důstojníci StB, u soudu řekli, že zpráva o Babišově získání coby agenta nebyla pravdivá, případně že s StB spolupracoval nevědomě.

„Není spravedlivé, aby příslušníci StB tolik let po skončení komunistického režimu požívali větší důvěru soudů než důkazy, které máme v archivech, kterými jsou dokumenty, které tito příslušníci sami vytvořili nebo které obsahují stanoviska předních expertů," uvedl v reakci ÚPN.

Anketa

Je důležité, jestli Andrej Babiš spolupracoval s StB?
Ano, výrazně to ovlivní pohled na jeho osobu
73,5 %
Ne, je to jedno
26,1 %
Nemám na to názor
0,4 %
Celkem hlasovalo 846 čtenářů.

Reklama

Související články

Babiš se v debatě pustil do Zaorálka i ODS

Lídři nejsilnějších stran se v úterý večer střetli v superdebatě v pražské Lucerně. Diskuse se točila zejména kolem ekonomických vizí pro ČR. Její účastníci se...

Babiš zamíří za Zemanem na Hrad

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš vyrazí ve čtvrtek na Pražský hrad za prezidentem Milošem Zemanem. Dá se předpokládat, že budou hovořit o kauze Čapí hnízdo, kvůli...

Výběr článků

Načítám