Hlavní obsah

Policie obdržela rozhodnutí o vydání Babiše s Faltýnkem

Právo, rav
Praha
Aktualizováno

Vyšetřovatel pražské policie Pavel Nevtípil se po týdnu dočkal písemného vyhotovení rozhodnutí Sněmovny o vydání šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a jeho prvního místopředsedy Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek (oba ANO)

Článek

„Dnes dopoledne usnesení Sněmovny přišlo a policie ho má k dispozici,“ řekla ve středu Právu mluvčí pražských městských žalobců Štěpánka Zenklová. Poslanci přitom Babiše s Faltýnkem vydali ke stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo už před týdnem.

Minulý čtvrtek pak předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) médiím sdělil, že již usnesení dolní komory Parlamentu podepsal a nechal odeslat policii. Jak Právu řekl jeho tiskový tajemník Jan Denemark Nováček, dokument odešel přes Českou poštu již minulý týden v pátek ráno.

„Bylo to odesláno samozřejmě doporučeně běžnou poštou na adresu toho, odkud žádost o vydání obou poslanců do Sněmovny přišla, tedy na vrchní komisařství,“ podotkl Nováček.

Kam se pak usnesení zatoulalo, není jasné. Přitom ještě v úterý odpoledne, tedy třetí pracovní den od odeslání dokumentu, si vyšetřovatel kauzy Pavel Nevtípil podle informací Práva kontroloval, zda papír přišel poštou do Kongresové ulice, kde sídlí pražská policie a má kancelář i on sám. Ale nic.

Na řadě je Nevtípil

Dokument se nakonec v rukou vyšetřovatele objevil až ve středu v 10 hodin. Nyní je tedy na řadě Nevtípil, kterému Sněmovna rozvázala ruce, a může vydat usnesení o zahájení trestního stíhání Babiše, Faltýnka a dalších lidí, a to kvůli padesátimiliónové dotaci pro farmu Čapí hnízdo.

A záleží jen na něm, jak text obvinění podezřelým včetně několika Babišových nejbližších příbuzných hodlá předat. Může ho rozeslat poštou, nebo si aktéry údajného dotačního podvodu pozve na výslech, kde jim usnesení předá. V případě, že by někdo z budoucích obviněných nepřebíral poštu anebo se nedostavil na výslech, připadá v úvahu možnost mu usnesení předat osobně doma či v práci, nebo ho nechat předvést.

„Další kroky policie dopředu nekomentujeme,“ podotkla k tomu bez dalšího komentáře mluvčí zastupitelství Zenklová.

Babiše chce policie obvinit z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU, Faltýnka z prvního z těchto trestných činů. Hrozilo by jim v případě uznání viny až desetileté vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám