Hlavní obsah

Slovenský tisk píše o Paroubkově triumfu

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Uplynulým krajským a senátním volbám v České republice se věnuje i pondělní tisk na Slovensku. Podle tamního tisku utrpěla Topolánkova ODS zdrcující porážku a Paroubek oslavuje svůj triumf.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Paroubek během oslav po vyhraných volbách s manželkou Petrou

Článek

Deník SME v této souvislosti zdůrazňuje, že Paroubek vyhrál volby poprvé od vstupu do politiky a výsledky voleb předčily jeho očekávání. "Doposud modrá mapa se proměnila v oranžovou," konstatuje deník.

V komentáři deník SME konstatuje, že ČSSD se vyplatila kampaň opakující do omrzení prosté tvrzení, že víkendové volby byly referendem o Topolánkově vládě a o reformách. "Zabralo to, i když ústřední heslo je pravdivé jen částečně," píše deník.

Podle SME nebyly volby referendem o reformách, z nichž se kromě zdravotnické nepodařilo prosadit téměř nic, ale byly lidovým hlasováním o funkčnosti nebo přesněji o nefunkčnosti vládní koalice. "O převálcování koalice se zasloužilo rozčarování a apatie jejích příznivců znechucených neustálým a zvenčí těžko pochopitelným mocenským bojem uvnitř jednotlivých koaličních stran, aféry, pubertální reakce a vzájemné podrazy jejích politiků a nekonečné vnitro- i mezipartajní hádky. Voliči si řekli, že nemá smysl jít k urnám bránit vládu, která na vládnutí stejně nemá čas, protože se od svého vzniku zabývá především vlastním přežitím. A nic nenasvědčuje tomu, že by se to mohlo změnit," dodává SME.

Pravda: Jak bude oslabený Topolánek řešit ekonomické problémy?

List Pravda poukázal také na možné důsledky porážky ODS na výstavbu amerického radaru a na české předsednictví v Evropské unii. "Paroubkovi se podařilo udělat z krajských voleb celostátní referendum o vládě ODS, lidovců a zelených a v tomto plebiscitu vyhrál na celé čáře," zdůraznil list Pravda.

Deník upozorňuje, že v současnosti je potřeba řešit především ekonomické problémy. "Ekonomická krize den ode dne sílí, jak bude evropské záchranné práce řídit český premiér - doma politicky na dně, osobnostně rozháraný a nezkušený, zesměšňovaný prezidentem Klausem a ostřelovaný Paroubkem?" klade si Pravda řečnickou otázku.

Podle listu Hospodárske noviny ODS doplatila na vnitrostranické třenice a podcenění volební kampaně. "Nabídli trapné billboardy a měli minimální kontakt s voliči. Paroubkové to vzali od podlahy a projeli republiku křížem-krážem," doplnil deník.

Reklama

Související články

Topolánek: Budu obhajovat funkci předsedy ODS

Premiér Mirek Topolánek (ODS) je rozhodnutý i po prohraných volbách obhajovat post předsedy strany. Uvedl to v pořadu Otázky Václava Moravce. ODS podle...

Výběr článků

Načítám