Hlavní obsah

Slovenský speciál přivezl z Kábulu 20 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovensko evakuovalo z Afghánistánu 24 lidí, z toho čtyři osoby přepravil český evakuační letoun. Ze zmíněného počtu je 16 občanů Slovenska a osm Afghánců, kteří po příjezdu požádali o azyl. Ve čtvrtek o tom informovali šéf slovenské diplomacie Ivan Korčok, premiér Eduard Heger a ministr obrany Jaroslav Naď.

Foto: Us Air Force, Reuters

Pohled na letiště v Kábulu.

Článek

Všech osm Afghánců požádalo o azyl na území Slovenské republiky. „Jsou v karanténě v azylovém táboře v Humenném,“ uvedl Korčok. Na palubě slovenského vojenského speciálu Spartan bylo i desetiměsíční dítě. V Afghánistánu zůstala jedna Slovenka, která o návrat podle ministra zahraničí nežádala.

Přílet speciálu na pražské Kbely. Aktu.czVideo: Aktu.cz

V Praze přistál třetí evakuační speciál z Afghánistánu

Domácí

Při evakuaci pomáhala podle Nadě slovenská vojenská zásahová jednotka. „Naši příslušníci museli použít zbraně, aby ochránili lidi, které jsme měli dostat na území Slovenské republiky. Jsem rád, že nedošlo k žádnému zranění, že jsme naplnili kapacity a na sto procent zajistili evakuované lidi na letiště a do letadla,“ řekl ministr obrany.

Babiš: Mise skončila. Vojáci a velvyslanec předvedli fantastický výkon

Domácí

Slovensko také nabídlo svým spojencům, že poskytne azyl desítce Afghánců, kteří těmto zemím v minulosti pomáhali.

Reklama

Výběr článků

Načítám