Hlavní obsah

Slovenský soud uvalil vazbu na čtyři soudce a jednoho advokáta

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Specializovaný trestní soud poslal v sobotu do vazby čtyři soudce a jednoho advokáta v případě obvinění z rozsáhlé korupce na slovenských soudech. S uvalením vazby musel souhlasit také slovenský ústavní soud, což se ve čtvrtek stalo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle slovenského tisku je mezi těmi, na které byla uvalena vazba také bývalá náměstkyně ministra spravedlnosti Monika Jankovská. Ve vazbě skončil i soudce bratislavského krajského soudu Richard Molnár, který v sobotu podle svého advokáta předložil soudu své rozhodnutí vzdát se taláru.

V rámci rozsáhlé razie s krycím názvem Bouře bylo ve středu zadrženo 13 soudců, kteří jsou spojováni s kauzami stíhaného podnikatele Mariana Kočnera. Ten byl na konci února nepravomocně odsouzen spolu s exministrem hospodářství Pavlem Ruskem k 19letému trestu vězení za padělání směnek televize Markíza. Současně čelí také obžalobě z objednání předloňské vraždy novináře Jána Kuciaka.

Kromě třinácti soudců zadržela policie ve středu také jednu bývalou soudkyni, jednu správkyni konkursní podstaty, jednu advokátku a dvě civilní osoby.

Ústavní soud souhlasil s uvalením vazby jen na pět osob. Oznámil to předseda ústavního soudu Ivan Fiačan. Všichni soudci jsou však nadále obviněni z korupce, zasahování do nezávislosti soudu a maření spravedlnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám