Hlavní obsah

Slovenský parlament jedná o vyslovení nedůvěry Ficově vládě

– Bratislava

V diskusní maratón se změnila úterní mimořádná schůze slovenského parlamentu k návrhu opozice na vyslovení nedůvěry premiérovi Robertu Ficovi. Předseda vlády po odpoledním projevu sněmovnu opustil a na jeho výzvu totéž učinili i vládní poslanci. To vyvolalo bouřlivou reakci mezi opozicí, ale hlavně mezi obecenstvem na balkóně. Opoziční poslanci chtějí podle tamních médií diskusi protáhnout až do rána.

Foto: Sebastien Pirlet , Reuters

Slovenský premiér Robert Fico.

Článek

Důvodem návrhu vyslovit Ficovu kabinetu nedůvěru je záměr vlády odkoupit od českého Energetického a průmyslového holdingu (EPH) jeho podíl v mateřské společnosti slovenských plynáren SPP. To je podle opozice pro stát nevýhodné kvůli ztrátám SPP při prodeji plynu. [celá zpráva]

Návrh, který vzhledem k jasné většině mandátů poslanců vládní strany Směr-SD nemá šanci na úspěch, předložil opoziční poslanec Daniel Lipšic. V úvodním proslovu se nevybíravě vyjádřil o společnosti EPH, která je prý vlastníkem ztrátové části SPP.

Až do bílého rána

"Pravicové vlády po privatizaci SPP vždy asistovaly cizím vlastníkům při zvyšování cen plynu. Nikdy nic neudělaly ve prospěch prostých lidí. Je absurdní, aby ti, kteří pomáhali zdražovat, dnes chtěli odvolávat vládu za to, že plníme vlastní programové prohlášení," hájil záměr svého kabinetu Fico. Obvinil přitom opozici, že chce plyn zdražit, zatímco on chce ceny zachovat. Po více než 40 minut trvajícím projevu premiér jednací sál opustil, následován dalšími členy vlády a poslanci vládní strany.

Šéf strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič se podle serveru aktualne.sk rozhodl, že jednání protáhne až do středečního rána. Chce ve svém "diskusním příspěvku" několik hodin číst z třísetstránkového materiálu o SPP. Do středečních devíti hodin se prý nic významného v parlamentu nestane.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám