Hlavní obsah

Slovenský expremiér Mečiar za své amnestie stíhán nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar nebude trestně stíhán za amnestie, kterými mimo jiné zabránil vyšetřování únosu syna exprezidenta Michala Kováče do ciziny. Informovala o tom v pondělí slovenská televize Markíza s odvoláním na policii. Ta dosud vyšetřovala udělení amnestií z doby, kdy disponoval Mečiar koncem 90. let jako premiér dočasně prezidentskými pravomocemi, jako možný trestný čin.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar

Článek

Bratislavský vyšetřovatel však podle Markízy rozhodl o tom, že Mečiar se trestného činu nedopustil a stíhán nebude.

"Vyšetřování vámi uvedené věci bylo v souladu s ustanovením trestního řádu zastaveno," odpověděla na dotaz televize k Mečiarovu případu bratislavská policejní mluvčí Lucia Miháliková.

Amnestie, které Mečiar vyhlásil v roce 1998, kdy dočasně vykonával i funkce hlavy státu, znemožňovaly vyšetřit únos syna bývalého prezidenta Kováče do ciziny v roce 1995 a zmaření referenda o vstupu země do NATO a o přímé volbě prezidenta. Slovenský parlament amnestie předloni zrušil.

Soud s Lexou ještě nezačal

Policie poté začala Mečiara vyšetřovat, pak však oznámila, že čin je promlčen a stíhání poprvé zastavila. Generální prokuratura však vydala stanovisko, podle něhož Mečiarův skutek promlčen nebyl a policie stíhání ještě v roce 2017 obnovila.

Po zrušení amnestií slovenská justice znovu otevřela kauzu únosu Kováče mladšího, v níž bylo již před lety obžalováno 13 osob včetně bývalého šéfa slovenské tajné služby Ivana Lexy. Letos v červnu však jeden z bratislavských okresních soudů trestní stíhání přerušil a obrátil se na Soudní dvůr EU s otázkami k dalšímu postupu. Soudní líčení s Lexou a dalšími tak zatím nezačalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám