Hlavní obsah

Slovensko ztrojnásobilo odměnu za dobrovolnou vojenskou službu

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský parlament ve středu výrazně zvýšil finanční odměnu za účast na dobrovolném vojenském výcviku. Odměna se od letošního léta zvyšuje ze současných 378 eur (10 100 Kč) na 1100 eur (29 000 Kč).

Foto: Profimedia.cz

Slovenští vojáci. Ilustrační foto

Článek

Vláda navrhovala nižší zvýšení, ale poslanci rozhodli o radikálnějším navýšení. Výcvik bude navíc zkrácen ze současných 12 na 11 týdnů. Zmíněnou částku dostanou dobrovolníci za celou dobu výcviku.

Stát si od zvýšení odměny slibuje zatraktivnění projektu, jehož cílem je vytvářet armádní zálohy. Absolventi výcviku budou mít otevřenou cestu do řad armády či policie. V rámci výcviku získají absolventi základní vědomosti z taktiky, střelby z ručních zbraní, orientace v terénu, zdravotnické a topografické přípravy.

Absolvovalo jen 31 lidí

Loni se do pilotního projektu dobrovolné vojenské přípravy přihlásilo pouze 129 osob a celý výcvik absolvovalo jen 22 mužů a devět žen. Šestnáct z nich se rozhodlo vstoupit do armády. [celá zpráva]

Dvacetiletý Ján Bodorík přiznal, že výcvik považoval od začátku za průpravu na cestě k členství v profesionální armádě. „Dalo mi to hodně do života jak po fyzické, tak po psychické stránce,“ řekl po absolvování výcviku.

Slovensko chce ročně vycvičit 150 dobrovolných vojáků.

„V projektu dobrovolné vojenské služby chceme dál pokračovat. Hlavní motivací by měla být dobrovolnost a vlastenectví, nikoli finanční odměna,“ nechal se slyšet slovenský ministr obrany Peter Gajdoš (Slovenská národní strana).

Povinná vojenská služba byla na Slovensku zrušena v roce 2006. V současnosti slouží se slovenské armádě 13 000 profesionálních vojáků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám