Hlavní obsah

Dobrovolným vojákem chtělo být jen 37 lidí. Slováci projekt pozastavili

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovensko na rok přerušuje projekt dobrovolné vojenské služby. Příčinou je malý zájem. Do projektu se letos přihlásilo jen 129 zájemců, k výcviku nakonec nastoupilo 37 osob a celý dvanáctitýdenní výcvik dokončilo pouze 31 z nich.

Foto: Profimedia.cz

Slovenští vojáci (ilustrační foto)

Článek

Slovenský ministr obrany Peter Gajdoš (Slovenská národní strana) v pátek uvedl, že dobrovolnou vojenskou službu chce od roku 2018 zatraktivnit tím, že účastníci výcviku by měli dostávat vyšší odměnu a měli by mít ulehčený vstup do armády a dalších bezpečnostních složek státu.

„Naším cílem je, abychom od ledna roku 2018 mohli vykonávat dobrovolnou vojenskou přípravu v plánovaném počtu do 150 zájemců. Rozhodli jsme se výcvik v roce 2017 nevykonat a vykonat ho až na základě motivačních výhod v roce 2018,“ řekl Gajdoš na tiskové konferenci.

Za výcvik víc peněz

Stát letos nabízel dobrovolníkům za výcvik 375 eur (přes 10 tisíc korun). Tato částka by měla být od roku 2018 navýšena o 200 eur (5400 korun). Původně dvanáctitýdenní výcvik by měl být zkrácen o jeden týden. Podle Gajdoše by však hlavní motivací měla být dobrovolnost a vlastenectví, nikoli finanční odměna.

Z jednatřiceti osob, které letos výcvik dokončili, se šestnáct rozhodlo vstoupit do armády. Dvacetiletý Ján Bodorík přiznal, že výcvik považoval od začátku za průpravu na cestě k členství v profesionální armádě.

„Dalo mi to hodně do života, jak po fyzické, tak po psychické stránce. Nelituji toho, že jsem se přihlásil, protože jsem hrdý Slovák,“ uvedl.

Naopak 25letá absolventka výcviku Martina Cabuková v armádě pokračovat nechce. Přiznala, že největší strach měla při házení ostrým granátem.

Povinná vojenská služba byla na Slovensku zrušena v roce 2006. Současná profesionální armáda má 13 tisíc členů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám