Hlavní obsah

Slovensko zpřísnilo zákaz vycházení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Na Slovensku nebude možné večer a částečně ani v noci jít do přírody a sportovat. Další zpřísnění zákazu vycházení schválila ve středu vláda premiéra Igora Matoviče (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti – OLaNO). Na zmíněné aktivity se dosud vztahovala výjimka.

Foto: Sokolowski Czarek, ČTK

Slovenský premiér Igor Matovič.

Článek

Prodloužení nouzového stavu napadla u ústavního soudu slovenská opozice a generální prokurátor Maroš Žilinka navrhl ústavním soudcům, aby zrušili rozhodnutí vlády o zákazu vycházení.

„Věřím, že všechno děláme v souladu se zákonem. Jakékoliv uvolnění se zrušením nouzového stavu by mohlo způsobit enormní mobilitu. Enormní mobilita enormně zvyšuje nákazu obyvatel,“ konstatoval zastupující ministr zdravotnictví Eduard Heger (OLaNO).

Otevřely trhy

Slovenský úřad veřejného zdravotnictví povolil od pondělí prodej sazenic, květů, potravin, zeleniny a ovoce na nekrytých nebo částečně krytých trzích. Jednotlivá prodejní místa musí být umístěna ve vzdálenosti minimálně dva metry od sebe. Tržiště musí mít zajištěno jednosměrný pohyb zákazníků, regulovaný vstup a výstup.

Matovičova vláda se drolí víc a víc. Odchod oznámili další ministři

Evropa

Od pondělí otevřely také provozy poskytující opravy a servis elektroniky, strojů a dalších zařízení. Kromě bankovních, pojišťovacích a leasingových služeb jsou od pondělí otevřeny rovněž provozy poskytující jiné finanční služby.

Od pondělí se po příjezdu ze zahraničí ruší výjimka z karantény pro očkované osoby a pro lidi, kteří překonali covid-19. Úřad veřejného zdravotnictví to zdůvodnil výskytem nových mutací a zdůraznil, že jde o preventivní opatření. „Také tímto způsobem se snažíme snižovat riziko šíření nových variant v populaci,“ uvedl úřad.

Zákaz cestování do zahraničí je v rozporu se slovenskou ústavou, míní právník

Evropa

Na Slovensku zaznamenali v úterý 1977 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a 71 úmrtí. Klesá počet hospitalizovaných, v nemocnicích je stále 3335 pacientů s potvrzeným covidem-19, z toho 301 na JIP a 382 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testováno 352 528 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 9261 lidí. První dávkou bylo očkováno 564 458 a druhou 246 884 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám