Hlavní obsah

Slovensko začne očkovat třetí dávkou

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko plánuje v nejbližších dnech spustit očkování třetí dávkou vakcíny proti koronaviru. Ve čtvrtek to oznámilo tamní ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Ivan Vilček, Právo

V Bratislavě se očkovalo ve velkém

Článek

Třetí dávka bude určena především lidem se sníženou imunitou. „Pacienti budou potřebovat doporučení od specialisty nebo od všeobecného lékaře,“ uvedla hlavní odbornice ministerstva zdravotnictví pro pediatrii Elena Prokopová.

Pacienti pak mohou navštívit kterékoli očkovací centrum, které zkontroluje, zda splňují kritéria.

Slovenský ministr obrany zkritizoval armádu za nízkou proočkovanost

Evropa

Třetí dávku mohou dostat všichni, kteří byli očkováni vektorovými i mRNA vakcínami proti nemoci covid-19. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje, aby třetí dávku dostali také pracovníci ve zdravotnictví, pacienti s onkologickými nemocemi, po transplantaci, klienti a zaměstnanci zařízení sociálních služeb, učitelé a zaměstnanci škol.

Na Slovensku budou očkovat děti od 5 let

Koronavirus

Na Slovensku za uplynulý den zaznamenali 1427 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a 17 lidí zemřelo. V nemocnicích je 453 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 64 na JIP a 56 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testováno 412 507 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 12 637 lidí. První dávkou bylo očkováno 2 448 010 lidí, z nichž dostalo i druhou dávku 2 324 349 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám