Hlavní obsah

Slovensko vyhostilo tři ruské diplomaty, pravděpodobně kvůli špionáži

Právo, ivi (Bratislava)

Slovenské ministerství zahraničí v pondělí potvrdilo vyhoštění tří ruských diplomatů z ambasády v Bratislavě. „Do konce týdne musí opustit území Slovenska,“ uvedla televize Markíza. Odborníci očekávají reciproční krok Moskvy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Příčina vyhoštění zatím oficiálně oznámena nebyla, ale televize Markíza tři ruské diplomaty označila rovnou za agenty a naznačila, že šlo o špionáž. Podle informací slovenských zpravodajských složek byla činnost tří diplomatů v rozporu s vídeňskou úmluvou o diplomatických stycích.

Rozhodnutí o vyhoštění ruských diplomatů padlo podle televize Markíza už minulý týden. „Nemohu uvést jména pracovníků ruské diplomatické mise. Zároveň však potvrzuji, že bylo přijato rozhodnutí o vyhoštění tří pracovníků ambasády Ruské federace na Slovensku,“ řekl televizi mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Juraj Tomaga.

Rusko hrozí odplatou za vyhoštění dvou diplomatů

Svět

Bývalý šéf slovenské diplomacie Eduard Kukan říká, že k vyhoštění až tří ruských diplomatů ze Slovenska ještě nikdy nedošlo. „Je to opravdu takové rozhodné gesto,“ uvedl Kukan. Exšéf slovenské diplomacie naznačil, že možná šlo o snahu ruských diplomatů získávat informace od novinářů za úplatky nebo pomocí zastrašování. „Nemusí jít o klasickou špionáž,“ dodal Kukan.

Ruská ambasáda na otázky televize Markíza nereagovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám