Hlavní obsah

Slovensko se chystá nakoupit obrněné transportéry za 7,5 miliardy

Bratislava

Slovenské ministerstvo obrany plánuje nákup 76 obrněných vozidel 8x8 za 296,2 milionu eur (7,5 miliardy korun). Konkrétní výrobce zatím nebyl vybrán.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Vojenská přehlídka v Bánské Bystrici

Článek

Společně s logistickou podporou, municí a infrastrukturou se hodnota nákupu zvýší na 332 milionů eur (8,4 miliardy korun). Ze 76 obrněných vozidel má být šest velitelských a deset ambulantních. „Záměrem je v první fázi vyzbrojit dva střední mechanizované prapory pozemních sil,“ uvedlo ministerstvo obrany.

Přezbrojením se vytvoří základ k vybudování jednotky Iniciativy připravenosti NATO (NRI-NATO Readiness Initiative), k čemuž se Slovensko zavázalo.

Pětina pandurů nefunkční. Armáda nezvládá údržbu

Domácí

Po schválení nákupu slovenskou vládou ministerstvo obrany osloví výrobce bojové obrněné techniky prostřednictvím jejich vlád. „Nabídky pak budou vyhodnoceny a zpracovány do pořadí podle výhodnosti,“ dodalo slovenské ministerstvo obrany.

Vyhodnocení nabídek by na Slovensku mělo proběhnout ještě letos, aby mohla být sériová výroba spuštěna v letech 2023 až 2025. Dodávky nových obrněných vozidel budou přicházet na Slovensko postupně.

V původním textu jsme mylně uvedli informaci, že se jedná o obrněné transportéry typu Pandur II.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám