Hlavní obsah

Slovensko ruší nouzový stav

Bratislava

Slovenský premiér Eduard Heger v pátek informoval, že nouzový stav se v zemi ruší od soboty 15. května. Rozhodl o tom vládní kabinet na své páteční mimořádné schůzi. Tím se v zemi ruší například zákaz shromažďování a noční zákaz vycházení.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Bratislava

Článek

Nouzový stav vyhlásil kabinet 30. září 2020 a původně měl platit 45 dní. Vláda ho ale opakovaně prodlužovala. Naposledy se tak stalo koncem dubna a nouzový stav měl platit do 28. května 2021. Po rozhodnutí vlády však končí před tímto termínem.

Předseda vlády vyzval Slováky k zodpovědnosti a požádal je, aby se dali očkovat. „Slíbili jsme, že nouzový stav nebude trvat ani o minutu déle, než bude potřeba. A to jsme dodrželi,“ uvedl Heger.

Nouzový stav nahradí zákon o mobilizaci

Slovenský parlament v pátek schválil novelu zákona o hospodářské mobilizaci, která nahradí nouzový stav. Prezidentka Zuzana Čaputová novelu urychleně podepsala, aby kabinet měl k dispozici nástroje k přijímání opatření hospodářské mobilizace bez potřeby nouzového stavu.

Slováci si budou od června sami volit vakcínu. Na výběr bude i Sputnik

Evropa

Novela zákona o hospodářské mobilizaci umožní opatření jako pracovní povinnost, organizaci výroby a služeb, používání státních hmotných rezerv a organizaci dodávek životně důležitého zboží a jeho prodej s využitím mimořádných regulačních opatření bez nouzového stavu.

Na Slovensku za uplynulý den zaznamenali 294 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a 33 úmrtí. V nemocnicích je 774 pacientů s potvrzeným covidem-19, z toho 97 na JIP a 117 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 387 162 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 12 168 lidí. První dávkou bylo očkováno 1 348 537 a druhou 628 489 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám