Hlavní obsah

Slovensko má nejvíc nově nakažených za půl roku, Polsko čelí čtvrté vlně epidemie

Novinky, ČTK, aš, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Varšava/Bratislava/Vídeň

Na Slovensku zaznamenali za úterý nejvyšší přírůstek nových případů nákazy koronavirem za skoro půl roku, když laboratoře odhalily 1459 infikovaných. Počet nakažených roste od srpna. Skokový nárůst nových případů zažilo i Polsko, které oznámilo, že čelí čtvrté vlně epidemie.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Snímek z plošného testování na koronavirus na Slovensku

Článek

Ve slovenských nemocnicích leží aktuálně 531 pacientů s potvrzeným covidem-19, což je nejvíc od konce května. Z více než osmdesáti procent jde o nenaočkované osoby.

Slovenské ministerstvo zdravotnictví už dříve upozornilo, že v příštích týdnech bude v zemi přibývat nových případů nákazy i pacientů v nemocnicích. V očkování proti covidu-19 pětimilionová země zaostává za průměrem EU i za ČR. První dávkou bylo očkováno 2 445 528 osob, z nichž dostalo i druhou dávku 2 322 259 osob.

Slovensko hlásí nejvíce nakažených covidem od dubna

Evropa

Důvodem je nízký zájem veřejnosti o vakcíny. Očkování v zemi dříve nepodpořili nebo kritizovali představitelé opozice. Prezidentka Zuzana Čaputová i zástupci vládní koalice naopak opakovaně vybídli obyvatele k očkování, které označili za cestu ke zvládnutí třetí vlny epidemie covidu-19.

Polsko čelí čtvrté vlně

V Polsku počet nově potvrzených případů nákazy koronavirem překročil 1200 a země čelí čtvrté vlně pandemie. Uvedl to ministr zdravotnictví Adam Niedzielski. Naposledy úřady hlásily více než 1200 nových případů na konci května.

„Dnes jsme překročili hranici čtvrté vlny,” řekl Niedzielski stanici Radio Plus. Podle zatím nepotvrzených údajů se v úterý nákaza prokázala u 1230 osob, o den dříve jich bylo 975. „Je to výrazný skok z týdne na týden,” dodal ministr s tím, že čtvrtá vlna se rozvíjí v souladu s odhady odborníků.

Již v úterý na Twitteru varoval, že v současnosti Polsko čelí nakažlivější mutaci koronaviru. V zemi s přibližně 38 miliony obyvatel je plně očkováno proti covidu necelých 19,4 milionu lidí.

Vzestup i v Německu

Mezitýdenně stoupl počet nově nakažených po dočasném poklesu i v Německu, kde za úterý zaznamenali dalších 11 780 případů, přičemž před týdnem to bylo 10 454 a v úterý 7409. Sedmidenní incidence, která udává, kolik lidí se v průměru nakazilo na 100 000 obyvatel, ale klesá, nyní je na hodnotě 61, zatímco před týdnem tento údaj činil 65.

Rakousko ještě čísla za úterý nezveřejnilo, ale už před dvěma dny psal list Kronen Zeitung, že čísla opět rostou a sedmidenní incidence v Rakousku činila v pondělí 133. Nákaza se nyní šíří hlavně v Salcburku. Aktuální vrchol byl v půlce září a pak začal počet případů pomalu klesat. V Německu byl poslední vrchol kolem 10. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám