Hlavní obsah

Slovensko kvůli mutacím delty opět zpřísní režim na hranicích

– Bratislava

Slovensko připravuje kvůli šíření delty, nakažlivější mutace koronaviru, zpřísnění pravidel vstupu do země pro lidi, kteří nebyli proti covidu-19 očkováni. Vyplývá to z oznámení ministra zdravotnictví Vladimíra Lengvarského po pondělním jednání ústředního krizového štábu. Zatím není známo, kdy nové podmínky cestování vstoupí v platnost.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Slovenští policisté kontrolují řidiče přijíždějící na Slovensko z České republiky.

Článek

Všichni cestující by se měli nadále při vstupu do země elektronicky registrovat. Lidé, kteří nebyli proti covidu-19 očkováni, se nově budou muset objednat na laboratorní vyšetření ohledně možné nákazy koronavirem. Dodržení zmíněných povinností budou na hranicích kontrolovat policisté.

Slovensko ukončí registraci na Sputnik koncem června

Koronavirus

Přísnější pravidla by měla nově platit i pro lidi, kteří pravidelně dojíždějí přes hranice za prací. Na tuto skupinu cestujících se nyní vztahují některé výjimky z epidemických nařízení.

Slovensko po dřívějším zlepšení epidemické situace umožnilo cestování svých obyvatel na dovolenou do zahraničí a zmírnilo podmínky návratu do země.

Cestující ze seznamu takzvaných zelených zemí, na který Bratislava zařadila přes čtyři desítky států, včetně Česka, se nyní vyhnou karanténě po vstupu na Slovensko v případě, že při překročení hranic mají potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus.

Slovensko Evropu špatně informovalo o vývoji epidemie a uškodilo si tím

Evropa

V platnosti zůstalo opatření, že karanténa se nevztahuje na děti do 18 let, dále na lidi, kteří v posledním půlroce prodělali onemocnění covid-19, a také na očkované proti této nemoci.

Lidé, kteří covid-19 prodělali, nebudou už v budoucnu podle Lengvarského při cestování na Slovensko zvýhodněni.

Reklama

Výběr článků

Načítám