Hlavní obsah

Slovensko Evropu špatně informovalo o vývoji epidemie a uškodilo si tím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský úřad veřejného zdravotnictví posílal Evropskému centru pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) nesprávné údaje o výsledcích prováděných testů. Země tak zbytečně zůstala v červené, vysoce rizikové zóně.

Foto: Kham, Reuters

Zdravotnice ve Vietnamu odebírá vzorek k testu na koronavirus

Článek

Problém nastal při sčítání údajů o počtech případů a míry pozitivity. Pozitivní uváděl Úřad hlavního hygienika PCR i antigenní testy. K výpočtu míry pozitivity ale používal jen počet všech provedených PCR testů, antigenní zřejmě opomněl. Pozitivita tak vycházela vyšší, než ve skutečnosti byla. „Jednalo se o selhání lidského faktoru, za což se omlouváme,“ přiznala mluvčí úřadu Daša Račková.

Denník N v této souvislosti upozornil, že Slovensko mohlo být už dva týdny v oranžové zóně stejně jako Česká republika nebo Rakousko a Slováci mohli mít volnější pravidla pro cestování.

Na Slovensku začnou od června očkovat Sputnikem

Koronavirus

Slováci tak zatím musí například při cestě do České republiky nastoupit do karantény, protože Slovenská republika je stále vedená jako červená vysoce riziková země. ECDC vyhodnocuje země podle dvou parametrů: počet pozitivních případů za poslední dva týdny na 100 tisíc obyvatel a míru pozitivity testů, tedy kolik procent vykonaných testů je pozitivních.

Slovensko ruší nouzový stav

Evropa

Slovensko počítalo mezi pozitivní nejen případy z PCR testů, ale také pozitivní případy z antigenních testů a incidenci počítalo tak, že součet těchto testů vydělilo počtem vykonaných PCR testů. „Slovensku tak vyšel vyšší podíl pozitivně testovaných, než ve skutečnosti země zaznamenala,“ konstatoval Denník N. Proto se Slovensko dostalo mezi rizikové země z hlediska cestování.

Reklama

Výběr článků

Načítám