Hlavní obsah

Slovensko je mafiánský stát, napsal po zproštění Kočnera Die Welt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Slovensko je mafiánským státem, napsal ve čtvrtek německý list Die Welt v reakci na nepravomocné zproštění viny Mariana Kočnera obžalovaného spolu s dalšími v případě vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně. Kočner, který si podle vyšetřovatelů žurnalistovu předloňskou vraždu objednal, byl obžaloby zproštěn pro nedostatek důkazů, Die Welt rozhodnutí soudu považuje za skandální.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Marian Kočner u slovenského soudu

Článek

"Šok je veliký a poznatek jednoznačný: také Slovensko je mafiánským státem. Vítej v klubu," uvedl Die Welt. Kuciakův případ list srovnal s vraždou maltské novinářky Daphne Caruanaové Galiziové, která psala o korupci na Maltě. Zavražděna byla v říjnu 2017, když pachatelé do jejího vozu umístili výbušninu. Syn novinářky, která se dosud nedočkala spravedlnosti, označil Maltu za mafiánský stát. Podle Die Welt stejné označení nyní náleží i Slovensku.

Zdálo se, že to bude jinak

"Na Slovensku se přitom zdálo, že všechno bude jinak," poznamenal deník. Vražda Kuciaka, který psal o nelegálních machinacích mocných, vyvolala v zemi největší vlnu protestů od sametové revoluce a vedla k pádu premiéra Roberta Fica.

Soud osvobodil Kočnera v případě úkladné vraždy Kuciaka

Evropa

Vyšetřovatelé později jako objednavatele vraždy označili Kočnera, který Kuciakovi krátce před jeho smrtí telefonicky vyhrožoval. "Kočner stál desetiletí nad zákonem a nyní to vypadalo, že je konec," uvedl deník s odkazem na výpověď vraha, který se přiznal, a na Kočnerovu elektronickou komunikaci.

Čestní lidé už slavili, ale přepočítali se

"Čestní lidé na Slovensku již slavili, že soudy se po Kočnerově odsouzení pustí i do dalších dosud v politice i v hospodářství nedotknutelných," dodal Die Welt s tím, že šok je nyní obrovský.

Naše děti jsou v hrobě a Kočner se směje, plakala matka Kušnírové

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám