Hlavní obsah

Slovenskému expremiéru Mečiarovi hrozí kvůli amnestiím trestní stíhání

Právo, ivi
Bratislava

Bývalému slovenskému premiérovi Vladimíru Mečiarovi hrozí stíhání pro trestný čin zneužívání pravomocí veřejného činitele. Na základě nálezu slovenského ústavního soudu ke zrušení tzv. Mečiarových amnestií to potvrdila slovenská generální prokuratura.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Vladimír Mečiar na archivním snímku

Článek

„Generální prokuratura dala pokyn krajské prokuratuře, aby po zveřejnění nálezu ústavního soudu prozkoumala naplnění zákonných znaků skutkové podstaty trestného činu související s podezřením ze zneužívání pravomocí veřejného činitele,“ řekla mluvčí generální prokuratury Andrea Predajňová.

Ústavní soud totiž ve svém nálezu zveřejněném ve čtvrtek opakovaně konstatoval, že udělením amnestií Mečiar překročil pravomoci, zneužil svou moc, zpronevěřil se slibu premiéra a konal v rozporu s principy právního státu, aby ochránil sebe a své přímé podřízené.

„Neakceptovatelnost tohoto zásahu zvýrazňuje skutečnost, že předseda vlády vydal své rozhodnutí o amnestiích v zastoupení prezidenta, tj. jako ústavní činitel, jemuž byla tato pravomoc svěřená jen dočasně (do zvolení nového prezidenta),“ napsal ústavní soud ve svém nálezu.

Lexa: Mohou rovnou zrušit Benešovy dekrety

Ke zrušení amnestií se vyjádřil i bývalý šéf tajné služby Ivan Lexa. „Pokud může parlament zrušit amnestie, může rovnou zrušit i Benešovy dekrety,“ řekl.

Prezident Michal Kováč se v polovině 90. let dostal do ostrého sporu s tehdejším premiérem Mečiarem.

V době sporu byl Kováč mladší 31. srpna 1995 unesen do Rakouska. Ačkoli podezření padlo na tajnou službu vedenou Mečiarovým oblíbencem Lexou, Mečiar udělil všem podezřelým v roce 1998 amnestii.

Mohl tak učinit proto, že nezastával jen funkci premiéra, nýbrž dočasně zastupoval i prezidenta. Po odchodu Kováče staršího z funkce hlavy státu totiž nebyl zvolen jeho nástupce a některé pravomoci hlavy státu přešly na vládu vedenou Mečiarem.

Amnestie byly letos v dubnu zrušeny a rozhodnutí parlamentu definitivně potvrdil i ústavní soud.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám