Hlavní obsah

Slovenskem koluje modlitba za Orbána

– Bratislava
Právo, ivi

Věřící a kněží na jižním Slovensku se zapojili do modliteb za maďarského premiéra Viktora Orbána. Konference biskupů Slovenska o této iniciativě nevěděla a považuje ji za soukromou záležitost. Deník Sme upozornil, že modlitby jsou součástí mezinárodního řetěze, který na Slovensku začal farář z Balogu nad Ipľem Ferenc György.

Foto: ČTK/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Původně modlitební řetězec odstartoval maďarský benediktin působící v Římě Ede Kühár.

Vytvořil text, v němž prosí Boha, aby maďarského premiéra požehnal a potěšil, když bude smutný. Text modlitby se mezi maďarskými kněžími rozšiřuje pomocí e-mailů. Někteří z nich pak vyzývají věřící, aby se zapojili a posílali modlitbu dál.

„Orbán je výjimečný politik, který má hodně nepřátel, protože chrání křesťanskou Evropu před migranty i před liberály a zednáři z Bruselu,” uvedl János Varga ze slovenského města Šahy, který modlitbu rozeslal asi 150 lidem.

Modlitba nic neznamená

Církevní právník Antal Szlávik tvrdí, že modlitba za kohokoli neznamená nevyhnutelně velebení této osobnosti. „Je to soukromá záležitost. Kdo chce, se za něj pomodlí, a kdo nechce, nemusí v tom hledat žádnou provokaci,” říká.

Starosta obce Topoľníky László Bacsó z mimoparlamentní Strany maďarské komunity uvedl, že většina Maďarů žijících na jižním Slovensku s Orbánem sympatizuje.

„Vidím, že zednářské zájmy Evropské unie a Evropské komise dominují a on dobře zastupuje národní zájmy, takže s ním v maximální míře sympatizuji,” zdůraznil Bacsó.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám