Hlavní obsah

Slovenská vláda zpřísnila pravidla pro chov psů

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Po opakovaných útocích bojových psů na lidi zpřísnila slovenská vláda chov 14 plemen psů. Patří mezi ně pitbul, bandog, středoasijský ovčák, kavkazský ovčák, jihoruský ovčák, americký staffordshirský teriér, moskevský strážní pes, šarplaninac, tornjak, brazilská fila, tosa inu, kangal, americký buldog a boerboel.

Foto: Profimedia.cz

Slovensko chov bojových plemen nakonec nezakáže, pouze zpřísní

Článek

Vláda původně uvažovala o celkovém zákazu chovů pitbulů a bandogů, ale od tohoto záměru nakonec upustila. Pokud zákon schválí parlament, bude platit od dubna příštího roku.

Zvířata se zmíněných 14 plemen musí mít při pohybu na veřejnosti nasazený náhubek a vodítko. Pes musí mít rovněž obojek s celým jménem majitele a adresou jeho trvalého pobytu. V případě, že majitel vybraných plemen psů neoznámí útok na člověka, úřady mu mohou psa odejmout.

Majitelé těchto 14 plemen musí být odborně způsobilí k ovládání psa a musí mít potvrzení o absolvování kynologického výcviku. Kurzy musí absolvovat do konce srpna příštího roku.

Státní veterinární správa bude vést na svém webu databázi absolventů kynologického výcviku. Psi těchto plemen mohou být chováni v prostoru, který byl schválen pověřenou kynologickou organizací a tento prostor musí být viditelně označený. Jednou ročně bude obec vykonávat jejich kontrolu.

V úterý se konal v Bratislavě protestní pochod majitelů psů, kteří považují zákon za diskriminační.

Reklama

Výběr článků

Načítám