Hlavní obsah

Slovenská vláda vypsala odměnu 25 miliónů za dopadení vraha novináře Kuciaka

Bratislava
Aktualizováno

Slovenská vláda vypsala odměnu milión eur (přes 25 miliónů korun) za relevantní informace, které povedou k zadržení, obvinění a odsouzení pachatelů úkladné vraždy novináře Jána Kuciaka, který pracoval pro server Aktuality.sk. „Na ministerstvu vnitra je zřízena telefonní linka, na které mohou občané své informace oznámit,“ řekl předseda slovenské vlády Robert Fico.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policie zasahuje na místě činu ve Veľké Mače, kde byl novinář se svou přítelkyní zavražděnVideo: Reuters

 
Článek

„Chci ostře odsoudit tento zločin. Je to bezprecedentní událost. Pokud se prokáže, že vražda byla spáchána v souvislosti s výkonem práce novináře, je to událost, která nemá obdobu v moderních dějinách Slovenska, a je to útok na demokracii, svobodu tisku a svobodu médií,“ zdůraznil premiér. [celá zpráva]

„Případ budou dozorovat nejzkušenější prokurátoři ze speciální prokuratury. Vytvoří se speciální tým, v němž budou představitelé generální prokuratury, speciální prokuratury, ministerstva vnitra, policejního prezidia, Slovenské informační služby a Národní kriminální agentury,“ dodal Fico.

"Budeme přijímat i anonymní podání. Cokoliv, co může přispět k dopadení pachatele nebo pachatelů úkladné vraždy, bude velmi cenné," řekl ještě slovenský ministerský předseda.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Předseda slovenské vlády Robert Fico (Smer)

Zabiti jednou ranou

Vražda slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně s největší pravděpodobností souvisí s jeho investigativní prací, uvedl v pondělí policejní prezident Tibor Gašpar. [celá zpráva] Mladého muže vrah zabil střelou do hrudníku, žena byla zavražděna kulkou do hlavy a jednalo se tedy o předem plánovanou, úkladnou vraždu. [celá zpráva]

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Podle listu Pravda má motiv vraždy má potvrzovat skutečnost, že okolo zastřelených těl ležely nábojnice. Policejní prezident Tibor Gašpar před tím pouze uvedl, že každá z obou obětí byla zastřelena jednou ranou.

Reklama

Výběr článků

Načítám