Hlavní obsah

Slovenská pravice chce v regionálních volbách udržet alespoň Bratislavu

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

V sobotu se na Slovensku konají volby do vyšších územních celků a očekává se v nich dominance kandidátů vládní strany Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica. Pravice se bude snažit udržet alespoň hlavní město Bratislavu.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Pohled na Bratislavský hrad

Článek

Ve slovenské metropoli se o vítězství utkají pravděpodobně dosavadní župan (hejtman) Pavol Frešo (koalice pravicových stran) a kandidátka Směru Monika Flašíková-Beňová. Do souboje však může zasáhnout také Daniel Krajcer, bývalý ministr kultury pravicové vlády premiérky Ivety Radičové.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Tomáš z Bratislavy si své první volby v životě nenechal ujít.

Před čtyřmi lety získal Směr posty županů v sedmi krajích, pravice si udržela pouze Bratislavu. Podobný scénář se očekává i letos, ale kandidátka Směru není bez šance ani v hlavním městě. Určitý odklon obyvatelů hlavního města od pravice se ukázal při volbě primátora, když v roce 2010 zvítězil Milan Ftáčnik podporovaný stranou Směr. V Bratislavě rozhodne o županovi pravděpodobně až druhé kolo voleb. V ostatních krajích se očekává suverénní vítězství kandidátů Směru, v některých případech už v prvním kole.

Regionální volby nepovažují obyvatelé Slovenska za natolik důležité a očekává se účast jen asi 25 procent voličů. Účast voličů byla skutečně během sobotního dopoledne nízká. V bratislavské čtvrti Dúbravka dosáhla jen šest procent.

Podezření z kupování hlasů nepotvrzeno

Podezření z kupování hlasů na východním Slovensku se nepotvrdilo. Podle informací některých voličů měli v Medzilaborcích a ve Snině nabízet Romům pět eur za hlas.

„Na místo podnětů přijela policie a zástupci obvodní volební komise. Ani jeden z podnětů se nepotvrdil,“ uvedl mluvčí volební komise v Prešovském kraji Radoslav Milčo.

Fico slibuje nižší daně

Kandidátům vládní strany Směr může přihrát hlasy i nedávný příslib premiéra Fica, že pokud se deficit veřejných financí udrží pod třemi procenty, může dojít ke snižování daní. Podle premiéra to umožňuje ekonomický vývoj a lepší výběr daní.

Foto: Sebastien Pirlet , Reuters

Slovenský premiér Robert Fico

„Pokud se nám bude dařit v boji proti daňovým únikům i v oblasti růstu, nebráníme se představě, že by daň mohla jít dolů,“ uvedl tento týden Fico. Daň z přidané hodnoty by mohla klesnout ze současných 20 na 19 procent.

Podle premiéra se pomocí schválených opatření podařilo zachytit 10 procent daňových úniků. Finanční správa vybrala za září a říjen o 210 miliónů eur víc, než plánovalo ministerstvo financí. Určitou roli v tom může hrát i zavedení účtenkové loterie.

Obyvatelé si mohou účtenky zaregistrovat a vyhrát finanční nebo věcné ceny. Lidé si tak začali víc všímat podnikatelů, zda vydávají účtenky. Od poloviny září se Slováci zaregistrovali neuvěřitelných 20 miliónů účtenek. „Máme 300 tisíc registrovaných hráčů, kteří jsou našimi dobrovolnými kontrolory,“ pochvaluje si ministr financí Peter Kažimír.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám