Hlavní obsah

Slovenská opozice žaluje prezidenta za porušení ústavy

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Pravicové opoziční strany podaly ve čtvrtek žalobu na prezidenta Ivana Gašparoviče za úmyslné porušování ústavy Slovenské republiky. Hlava státu totiž odmítla jmenovat do funkce generálního prokurátora Jozefa Čentéše, který byl do této funkce zvolený parlamentem už v červnu 2011.

Foto: Reuters

Slovenský prezident Ivan Gašparovič

Článek

Opozice to považuje za nepřípustný zásah do vztahu mezi parlamentem a prezidentem. Křesťanskodemokratické hnutí (KDH), Slovenská demokratická a křesťanská unie, strana Most-Híd a strana Svoboda a Solidarita získaly 44 podpisů poslanců pod návrh na žalobu na prezidenta. Parlament ji nyní bude muset projednat do 30 dnů.

Na to, aby se návrh dostal k ústavnímu soudu, potřebuje získat minimálně 90 hlasů. Vládní strana Směr-sociální demokracie však disponuje v 150členném parlamentu 83 hlasy, takže je tento pokus odsouzený k neúspěchu.

Opozice se také pokusila svolat mimořádnou schůzi parlamentu, na níž měl Gašparovič vysvětlit důvody nejmenování Čentéše do funkce generálního prokurátora. Vládní strana Směr-sociální demokracie však konání schůze zablokovala.

Fico: Je to útok proti státnosti

Předseda vlády Robert Fico označil iniciativu opozice za útok proti státnosti. „Tady nejde o osobu Ivana Gašparoviče, ale o prezidenta Slovenské republiky. Je smutné, že se to děje v čase, kdy si připomínáme dvacáté výročí vzniku Slovenské republiky,“ uvedl Fico.

Slovenská ústava umožňuje stíhat prezidenta pouze za úmyslné porušení ústavy nebo za vlastizradu.

Reklama

Výběr článků

Načítám