Hlavní obsah

Slovenská opozice chce položit vládu, zatím ale nemá dost hlasů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

V souvislosti s politickou krizí, která propukla po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně, chtějí tři slovenské opoziční strany vyvolat hlasování o vyslovení nedůvěry vládě Roberta Fica (Směr-sociální demokracie) a žádají předčasné volby. Opozice však zatím nemá potřebných 90 hlasů k vyslovení nedůvěry vládě.

Foto: AP

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Předseda opoziční strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽANO) Igor Matovič upozornil, že Ficova pozice je neudržitelná.

„Pustil k sobě lidi napojené na mafii. Místo aby poslouchal hlas veřejnosti, začal používat konspirační praktiky. Vybral si za terč 88letého maďarského Žida v Americe a použije pudy lidí, kteří se domnívají, že za vše mohou Židé a Amerika,“ komentoval Matovič narážky Fica, že za aktuální krizí na Slovensku stojí americký miliardář George Soros.

Varování tajné služby

Prezident Andrej Kiska ve středu zahájil jednání s představiteli politických stran o řešení současné situace. „Úkolem nás politiků je postavit se čelem dusivé atmosféře na Slovensku a pracovat na obnovení důvěry ve společnost. Vést nezávislé vyšetřování ohavné vraždy dvou mladých lidí je zase úkolem orgánů činných v trestním řízení. Vyzývám proto všechny politiky, aby tyto dvě věci nemixovali dohromady,“ upozornil Kiska.

Hlava státu upozornila, že mnoho lidí na Slovensku je zneklidněno, kam vývoj v zemi směřuje. „Lidé mají už dnes nárok na otevřenou a poctivou odpověď na podezření o propojení vládní moci a organizovaného zločinu. Mají právo na vysvětlení, jak je možné, že naše instituce ignorovaly varování italských úřadů o působení osob propojených s mafií na východním Slovensku. Lidé mají právo na vysvětlení, proč členové vlády léta ignorovali varování naší vlastní tajné služby. Ředitel Slovenské informační služby mě informoval, že na působení mafiánské skupiny na východním Slovensku dlouhodobě upozorňoval odpovědné členy vlády,“ zdůraznil Kiska.

Foto: Kancelář prezidenta SR, Právo

Slovenský prezident Andrej Kiska

Kiska opětovně vyzval k rekonstrukci vlády tak, aby nepolarizovala slovenskou společnost. Druhou možností jsou podle prezidenta předčasné parlamentní volby.

Prezident jako první přijal delegaci hnutí Jsme rodina. Předseda hnutí Boris Kollár po jednání s prezidentem přečetl novinářům stanovisko, v němž konstatoval, že země potřebuje předčasné volby. „Politická situace dospěla do stavu, který není možné řešit zákulisním jednáním politiků nebo v horším případě jednáním oligarchů v pozadí. Jsme přesvědčeni, že za takovéto situace je jedinou férovou možností obrátit se na občany, aby ve volbách rozhodli o budoucnosti Slovenska,“ řekl Kollár.

Poslanecký klub Jsme rodina podpoří svolání mimořádné schůze s cílem odvolat vládu Roberta Fica. „Naši poslanci budou hlasovat pro. V případě, že vláda bude odvolána, podpoříme včasný termín voleb,“ dodal Kollár, který odmítl možnost podpory případné úřednické vlády, protože takováto vláda nedostala mandát od voličů.

Na lidi není čas

Kollár upozornil, že pokud by nová vláda vznikla pomocí zákulisních jednání, situaci by to jen zhoršilo. „Lidé se nás neustále ptají, proč mají 300eurové důchody a 500eurové platy. To, co nyní vyplavalo na povrch, jim na to dává jasnou odpověď. Vidíme, že politici svůj čas a energii věnují vlastnímu prospěchu, svým oligarchům, ale na lidi jim už čas nezbývá,“ dodal předseda hnutí Jsme rodina.

K jednání s prezidentem Kollár řekl, že hlava státu nenaznačovala možnost vytvoření úřednické vlády. „S panem prezidentem jsme si vyjasňovali naše postoje k celé problematice. To není jen otázka odvolání Roberta Kaliňáka (ministr vnitra – pozn. redakce), ale v jakém stavu se dnes Slovensko nachází. Pan prezident si vyslechl naše stanovisko a do ničeho nás netlačil,“ zdůraznil Kollár.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Předseda hnutí Jsme rodina připustil, že případná široká rekonstrukce vlády by zklidnila situaci uvnitř vládní koalice. Kollár reagoval také na obvinění premiéra Fica, že se v minulosti stýkal s mafiány. „Tyto věci jsem už dávno vysvětlil. Nemohu za to, s kým jsem vyrůstal, ale rozešel jsem se s nimi. Premiér s nimi nevyrůstal, ale dnes je má na Úřadu vlády,“ řekl.

Reklama

Související články

Konflikt mezi Kiskou a Ficem se stupňuje

Slovenský prezident Andrej Kiska považuje v současnosti za nejdůležitější vrátit lidem důvěru ve stát, jeho představitele a spravedlnost. „Od středy zahajuji...

Výběr článků

Načítám