Hlavní obsah

Slovenská obec prodává Romům půdu za 16 korun za metr čtvereční

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Problém s nelegálně postavenými romskými domy se snaží některé slovenské obce řešit prodejem půdy Romům za velmi nízkou cenu. Například obec Krásnohorské Podhradie nabízí pozemky v romské osadě za 66 centů (16 Kč) za metr čtvereční.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Deník Korzár píše o Erice Gažiové, která si s manželem našetřila peníze sběrem a prodejem lesních plodů. Koupili pozemek pod svým domem, který rodina postavila bez povolení. „Paní na sociálním mi řekla, že příspěvek na bydlení můžeme dostávat pouze v případě, že budeme mít vypořádané pozemky. Parcelu jsme koupili také proto, abychom měli pokoj my i naše děti, které jednou náš dům zdědí,“ uvedla Gažiová.

Obec vlastní v romské osadě pozemky, na nichž stojí 59 domů. „Čtrnáct majitelů domů už pozemky odkoupilo. Momentálně řešíme dalších devět žádostí a zůstává 36 nevypořádaných parcel,“ říká starosta obce Peter Bollo.

Vážnější problém mají majitelé, jejichž domy stojí na soukromých pozemcích. „Majitel pozemku chce moc peněz. Já tolik nemám a půjčku mi nedají,“ vysvětluje Iveta Donová.

Mezi vlastníky pozemků v romské osadě patří i ultrapravicový politik Marián Kotleba. Ten dostal parcely darem od zoufalých majitelů pozemků, kteří si nevěděli rady s načerno postavenými domy na svých pozemcích. Kotleba je odhodlán černé stavby na svých pozemcích zbourat. Politik je pobouřený prodejem obecných pozemků za nízkou cenu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám