Hlavní obsah

Slovák kvůli trhavině žalobu nepodá a na policii se nezlobí

Právo, Novinky, rei, ivi
Aktualizováno

Slovák Štefan Gonda, v jehož kufru slovenská policie bez jeho vědomí nechala několik dní trhavinu, o žalobě neuvažuje. Na svých internetových stránkách to ve čtvrtek zveřejnil deník Pravda.

Článek

Rodina se prý o policistu, který na výbušninu v batohu zapomněl, spíše strachuje, než aby se na něj zlobila. „Každý přece může udělat chybu, určitě to neudělal se zlým úmyslem,“ citoval server Gondovu manželku Moniku.

O žalobě na policii nebo Slovenskou republiku manželé neuvažují. „To v žádném případě. Manželovi i mně se omluvili,“ dodala Gondová navzdory tomu, že manžel je z celé věci traumatizovaný. Jeho útrapy po zatčení ale odmítla specifikovat.

Devětačtyřicetiletý elektrotechnik z Popradu Gonda pracuje v Irsku čtyři roky. Na Slovensko se vrací v létě a na Vánoce. 

Podobná cvičení se provádějí s drogami

Ředitel hraniční a cizinecké policie Tibor Mako připustil, že podobná cvičení jako s výbušninou vykonávají také s narkotiky. Policisté vzorek uloží mezi zavazadla cestujících a pes ho musí najít. Vznikají dohady, co by se stalo, kdyby v zavazadle cestujícího zůstala droga, s níž by odletěl například do Asie, kde v mnoha státech hrozí trest smrti za přechovávání i malého množství drogy. 

Slovenská policie přiznala, že v sobotu nechala odletět z Popradu do irského Dublinu 49letého muže s nastrčenou výbušninou v zavazadle. Výbušninu hexogen (RDX) dala dvěma náhodným cestujícím, i když se původně uvádělo, že náloží bylo osm.
V rámci cvičení měl výbušninu najít policejní pes. V jednom případě to nevyšlo a muž odletěl do Irska, kde ho na popud Slováků zadržela tamní policie, která kvůli trhavině evakuovala několik domů v okolí bydliště Slováka. Podle Irů šlo o 90 gramů hexogenu, podle Slováků to bylo 10 gramů.
Původně se též uvádělo, že psovod si uvědomil, že na jednu nálož zapomněl a letadlo připravené k odletu na to dal upozornit. Pilot měl reagovat slovy, že se nejedná o zvýšené bezpečnostní riziko a odletěl do Dublinu. Slovensko pak chtělo upozornit dublinské letiště, ale zprávu odeslali do ústředí firmy, která se stará o odbavení zavazadel. Ta si ji navíc špatně vyložila, ze zprávy pochopila, že jde o napodobeninu trhaviny. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám