Hlavní obsah

Slováci si užívali otevřené zahrádky restaurací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Od pondělí si Slováci opět mohou vychutnávat pivo, kávu nebo jídlo na zahrádce restaurací nebo kaváren. „Už mi to chybělo. Posedět si s kamarády u piva a jen tak pokecat,“ řekl Právu Igor, který si hned první den užil posezení v restauraci na bratislavském nábřeží Dunaje.

Otevřené zahrádky v BratislavěVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Číšník v nedaleké kavárně potvrdil, že zájem zákazníků byl od rána velký. „Vrátili se zákazníci, které jsme několik měsíců neviděli, a už ráno jsme si dali svou oblíbenou kávu,“ usmál se a už běžel k dalšímu stolu.

Jednotlivé stoly mají být od sebe vzdálené dva metry a zákazníci musejí dodržovat hy­gienické předpisy. „Když jdu dovnitř na záchod, tak musím v respirátoru. Ale to je opravdu maličkost,“ mávne rukou Andrea, která seděla u stolu s kamarádkami.

Jako jedna velká party. Maďaři ve velkém obsadili zahrádky restaurací

Koronavirus

„Zvažoval jsem, zda mám jít na pivo na zahrádku hned první den, protože je dost chladno. Ale nakonec jsem na jedno zašel a točené chutnalo skvěle,“ usmívá se Štefan, jehož oblíbeným bratislavským podnikem je historická restaurace Štefánka v centru města.

Jen s testem

Vstup do restaurací a kaváren je povolený jen s negativním testem, který nesmí být starší sedmi dnů. Počet hostů u stolu není nijak omezený. Na rozdíl od podzimu u stolu nemusí sedět jen osoby z jedné domácnosti.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Vstup do restaurací a kaváren je povolený jen s negativním testem.

„Majitelům restaurací se těžko prověřovalo, zda za stolem opravdu sedí osoby ze společné domácnosti, a vznikaly konfliktní situace,“ vysvětlila mluvčí úřadu veřejného zdravotnictví Dáša Račková.

Po každém zákazníkovi musí personál vydezinfikovat stůl, opěrky na ruce i jídelní lístek. Na Slovensku nadále platí zákaz vycházení po dvacáté hodině, takže od té chvíle už na zahrádkách restaurací a kaváren nikoho neobslouží.

V pondělí otevřela na Slovensku také fitness centra. Jejich kapacita je však zatím omezena na šest lidí, a větší centra se proto rozhodla zatím neotevřít.

„To se nám nevyplatí. Počkáme, až nám umožní, abychom do centra pustili víc lidí,“ říká majitel bratislavského fitness centra, který nechtěl prozradit své jméno. Fitness centra musela propouštět zaměstnance a opětovně zaměstnat lidi, když je kapacita omezena na šest lidí, se majitelům nevyplatí.

„Finančně to prostě nevychází,“ potvrdil předseda unie fitness center Slovenska Pavel Kyseľ.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Po dlouhých měsících si Slováci mohli posedět na zahrádkách restaurací.

Reklama

Výběr článků

Načítám