Hlavní obsah

Slováci podepsali s Američany smlouvu o koupi stíhaček F-16

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Zástupci slovenské a americké vlády podepsali ve středu smlouvu, na základě které Slovensko nakoupí 14 kusů nejmodernější verze bojových letounů F-16 Block 70/72 za 1,6 miliardy eur (41,6 miliardy korun). Ve středu to oznámil předseda slovenské vlády Peter Pellegrini.

Foto: Lockheed Martin, Novinky

Americké bojové letouny F-16

Článek

„Slovenská republika oficiálně podepsala dokumenty, na jejichž základě nakoupí dvanáct jednomístných a dvě dvoumístné stíhačky,“ řekl Pellegrini.

Zmíněná částka obsahuje nákup letadel, výcvik 22 pilotů a 160 členů pozemního personálu, leteckou munici a dvouletou logistickou podporu.

Americké stíhačky mají být dodány do roku 2023. Do té doby mají ochranu slovenského vzdušného prostoru zabezpečovat ruské stroje MiG-29.

Smlouva o technické podpoře pro dosluhující stroje MiG-29 končí už v příštím roce. Není proto vyloučeno, že až do doby, než Slovensko dostane americké stíhačky, zabezpečí ochranu slovenského vzdušného prostoru české gripeny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám