Hlavní obsah

Slováci odevzdali 1615 zbraní a 53 tisíc kusů střeliva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V rámci zbraňové amnestie od loňského listopadu do letošního dubna odevzdali Slováci 1615 nelegálně držených zbraní a 53 025 kusů střeliva. Novinky o tom informovalo slovenské ministerstvo vnitra.

Foto: Ministerstvo vnitra SR

Část odevzdaných zbraní

Článek

Po šestileté přestávce vyhlásilo Slovensko čtvrté kolo zbraňové amnestie. Odevzdané zbraně a střelivo postupně prověřují balistici kriminalistického a expertizního ústavu policejního sboru.

„Zatím nebyla identifikovaná žádná zbraň, která by byla v minulosti použita při trestné činnosti,“ uvedla Marta Fabianová z tiskového odboru kanceláře slovenského ministra vnitra.

Plynové pistole je nově nutné registrovat

Domácí

Občané mají možnost dát si odevzdanou zbraň oficiálně zaevidovat, pokud s ní nebyl spáchaný trestný čin a občan splňuje podmínky pro držení a nošení zbraně.

„Popřípadě mohou převést vlastnictví na jinou osobu, která podmínky splňuje. Pokud tak neučiní, zbraň se stane vlastnictvím státu. Stejný postup je i u střeliva,“ vysvětlila mluvčí. V předchozích třech zbraňových amnestiích si občané dali většinu zbraní legalizovat.

Slovák v rámci zbraňové amnestie přinesl na policii vzácnou pušku za milióny

Koktejl

Nejvíc zbraní bylo odevzdaných v Bratislavském kraji (311) a Trnavském kraji (288). Nejvíc kusů střeliva bylo odevzdaných rovněž v Bratislavském kraji (13 869) a Trenčínském kraji (12 158).

Foto: Ministerstvo vnitra SR

Pistole Parabellum

Na Slovensku bylo koncem loňského roku téměř 150 tisíc držitelů zbrojního průkazu, kteří vlastní přes 375 tisíc různých zbraní.

V rámci zbraňové amnestie Slováci odevzdali:

  • 27 % pistolí, 24 % kulovnic, 12 % malorážek, 11 % brokovnic, 6 % revolverů a 2,6 % kulometů.
  • Mezi nejvzácnější patřila lovecká brokovnice Lancaster z druhé poloviny 19. století.
  • Jeden občan odevzdal v březnu 34 kusů zbraní. Byl mezi nimi například německý samopal Vollmer-Erma zavedený v letech 1925 až 1930, německý samopal MP35/I z meziválečného období, samočinné pušky MP43 Sturmgewehr 44 z období druhé světové války nebo pistole Parabellum Luger P.08.
  • V Bratislavě odevzdal občan v únoru 4960 kusů různých nábojů.

Reklama

Výběr článků

Načítám