Hlavní obsah

Slováci jsou ochotní dát Ukrajincům systémy S-300. Chtějí ale náhradu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď na čtvrteční tiskové konferenci po jednání se svým americkým protějškem Loydem Austinem zopakoval připravenost Bratislavy předat Kyjevu svůj systém protivzdušné obrany S-300 ruské produkce, Bratislava ale žádá alternativní řešení k zajištění své ochrany. A to jí zatím přislíbeno nebylo.

Foto: Profimedia.cz

Protiraketový systém S-300

Článek

„Spolupracujeme se Spojenými státy a spojenci na možnosti darovat systém S-300 Ukrajincům. Jsme ochotni to udělat, když budeme mít odpovídající náhradu,“ řekl Naď.

Americký ministr obrany Loyd Austin neodpověděl na novinářský dotaz, zda by USA mohly zmíněnou náhradu poskytnout. Nizozemsko a Německo nicméně v rámci chystaného vytvoření mnohonárodní mise NATO na Slovensku plánují nasadit v této středoevropské zemi i americký systém protivzdušné obrany Patriot.

Human Rights Watch: Ukrajina zacházením se zajatci porušuje Ženevské úmluvy

Válka na Ukrajině

Americký ministr obrany byl na Slovensku po 20 letech. Kromě tamního ministra obrany se sešel také s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a premiérem Eduardem Hegerem.

Bezletová zóna nebude

Austin v Bratislavě potvrdil, že Spojené státy nevytvoří bezletovou zónu nad Ukrajinou, o což naléhavě žádá Kyjev. „Bezletovou zónu v Ukrajině nebudeme zavádět. Kdybychom měli vytvořit bezletovou zónu, dostali bychom se do bojových situací s Ruskem. Jak už řekl náš prezident, do toho se nepustíme,“ zopakoval dřívější stanovisko USA.

Austin upozornil, že k zabezpečení bezletové zóny nad Ukrajinou by musely být zlikvidovány raketové systémy, které jsou umístěny na území Ruska. „Neexistuje light verze bezletové zóny,“ zdůraznil americký ministr obrany.

Z krytu pod troskami divadla v Mariupolu zatím vysvobodili 130 lidí

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám