Hlavní obsah

Slováci dnes v přímé volbě vybírají hlavu státu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Na Slovensku se v sobotu koná první kolo přímých prezidentských voleb. Voliči si mohou vybrat ze sedmi kandidátů, z nichž má největší šance na postup do druhého kola současný prezident Ivan Gašparovič (68) a kandidátka opozice Iveta Radičová (53).

Foto: Ivan Vilček, Právo

Dosavadní prezident Ivan Gašparovič volil v sobotu v Bratislavě společně se svou rodinou.

Článek

Volební místnosti po celém Slovensku se otevřely v sedm hodin a hlasovat se může do 22. hodiny. První výsledky se očekávají v průběhu noci nebo až v neděli ráno. Voliči, kteří nebudou v den voleb na území Slovenské republiky, nemohou hlasovat. Na rozdíl od parlamentních voleb to zákon o přímých volbách hlavy státu neumožňuje.

Volby hlavy státu provází v Bratislavě značný zájem voličů. Podle předsedy volební komise v městské části Dúbravka účast do večera určitě překročí 50 procentní hranici. "Dopoledne bylo hezky, přišlo hodně lidí. Už dopoledne se účast pohybovala nad 25 procent," dodal. 

Starší manželský odevzdal svůj hlas v budově základní školy ve čtvrti Lamač. "Koho jsme volili vám nebudeme říkat, ale chceme změnu," říkala oba. Monika Štefančínová dala hlas Františkovi Mikloškovi. "Pro mně je hlavní, že má čistou minulost. Pokud však můj favorit do druhého kola nepostoupí, pokusím se přispět k tomu, aby v čele státu poprvé stanula žena," uvedla.

"Já myslím, že pan Gašparovič dobře reprezentuje Slovensko a chci, aby pokračoval," prozradil Ondrej Malý.

Tragická událost se odehrála ve volební místnosti ve městě Turčianske Teplice. Člen okrskové komise dostal infarkt a zemřel.

Favoritem Gašparovič

Předvolební průzkumy favorizují Gašparoviče, který by mohl získat 48 až 52 procent hlasů. V prvním kole je však k vítězství potřebná nadpoloviční většina hlasů všech voličů a to je nepravděpodobné. Volební účast zřejmě nepřekročí 50 procent.

Foto: Jan Koller, ČTK

Dosavadní slovenský prezident Ivan Gašparovič (vlevo) a prezidentská kandidátka Iveta Radičová

.: Dosavadní slovenský prezident Ivan Gašparovič (vlevo) a prezidentská kandidátka Iveta Radičová

FOTO: Jan Koller, ČTK

Do druhého kola, které se bude konat 4. dubna, by kromě Gašparoviče měla postoupit také kandidátka opozice Radičová. Její preference se pohybují od 30 do 39 procent. Radičovou podporuje kromě mateřské strany Slovenské demokratické a křesťanské unie také Křesťanskodemokratické hnutí a Strana maďarské koalice.

Preference ostatních kandidátů se pohybují od 0,2 do sedmi procent a postup do druhého kola by byl pro ně zázrakem.

Prezident volil s rodinou

Prezident Ivan Gašparovič odevzdal svůj hlas v sobotu po desáté hodině v Bratislavě v budově základní školy na Jelačičově ulici v doprovodu manželky a vnuků ve věku 11 a 13 let. „Do uzavření volebních místností půjdu s vnuky někam ven. Budu také sledovat některá sportovní utkání,“ uvedl největší favorit voleb. Na otázku novinářů jak dopadne, Gašparovič s úsměvem reagoval: „Padnout určitě nepadnu. Důvěřuji voličům.“

Prezident byl uvolněný a prozradil, že kdyby v sobotu nebyly volby, asi by využil tento ten k první letošní projížďce na kole.

V prvním kole prezidentských voleb 21.března 2009 kandidují:
Ivan Gašparovič (preference 48 až 52%)
Iveta Radičová (30 až 39%)
František Mikloško (4 až 7%)
Zuzana Martináková (4 až 7%)
Milan Melník (1,2 až 2,3%)
Dagmar Bollová (0,9 až 1,9%)
Milan Sidor (0,2 až 1,3%)

Pro druhé kolo bude rozhodující, kdo získá hlasy neúspěšných kandidátů z prvního kola. Pokud je získá Radičová, její šance výrazně stoupnou.

Kandidátka opozice Iveta Radičová odevzdala svůj hlas ve městě Ružomberok. 

Současného prezidenta podporují vládní strany Smer- sociální demokracie premiéra Roberta Fica a Slovenská národní strana Jána Sloty.

Vládní Lidová strana HZDS Vladimíra Mečiara postavila vlastního kandidáta Milana Melníka. Mečiar totiž nemůže odpustit svému někdejšímu blízkému spolupracovníkovi Gašparovičovi, že ho před pěti lety v prezidentských volbách porazil. Mečiar nešetří kritikou na současnou hlavu státu a údajně připravuje překvapení na období mezi dvěma koly prezidentských voleb.

Slováci zavedli přímou volbu prezidenta před 10 lety

Slováci volí prezidenta přímo od roku 1999. Prvním přímo zvoleným prezidentem Slovenské republiky se stal Rudolf Schuster, který porazil Mečiara.

V roce 2004 se do druhého kola dostali Mečiar a Gašparovič, který porazil vysokého favorita voleb, tehdejšího ministra zahraničí, Eduarda Kukana o 3644 hlasů. Ve druhém kole pak Gašparovič s přehledem porazil Mečiara.

Reklama

Výběr článků

Načítám