Hlavní obsah

Slováci by mohli Ukrajincům poskytnout jedenáct MiGů-29

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Slovensko by mohlo Ukrajincům poskytnout 11 bojových letadel MiG-29 sovětské výroby, které se chystá zřejmě na konci srpna vyřadit z provozu. Po jednání se svým britským protějškem to v pondělí v Bratislavě připustil slovenský ministr obrany Jaroslav Naď.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Bojový letoun MiG-29

Článek

„Zatím jsme o tom nediskutovali a nediskutujeme, jsme ale připraveni to probrat později až –⁠ nejspíš na konci srpna –⁠ doslouží,“ řekl Naď novinářům podle agentury AP na společné tiskové konferenci s britským ministrem obrany Benem Wallacem.

„Z politického hlediska ano, můžu vám potvrdit, že máme vstřícný postoj k poskytnutí MiGů-29 Ukrajincům,“ dodal slovenský ministr obrany.

Slovenské nebe by mohli hlídat Poláci

Zahraniční

Slovenská republika se rozhodla nahradit dosluhující migy sovětské výroby americkými stroji F-16. Ty ale mají být dodány až v roce 2024. Do té doby by měli slovenský vzdušný prostor hlídat slovenští spojenci, zřejmě Češi nebo Poláci.

Nepříjemná zpráva pro Slováky, dodávky F-16 se opozdí

Evropa

Ukrajinci, kteří o dodávky bojových letounů žádají od začátku ruské invaze, by se mohli dočkat i západních strojů, ačkoliv Spojené státy a další země NATO s příslibem takové formy pomoci váhají v obavě, aby tím dál neeskalovaly vlastní spor s Ruskem.

Náčelník štábu amerického letectva Charles Brown ale na bezpečnostním fóru v Aspenu naznačil, že by se mohl postoj Západu brzy změnit a Ukrajina by mohla dostat i letouny vyrobené v USA nebo jiné západní zemi. V takovém případě by ale bylo třeba ukrajinské piloty ještě přeškolit.

Generál naznačil průlom: Na Ukrajinu mají brzy zamířit západní stíhačky

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám