Hlavní obsah

Šlechtic si vylámal zuby na vzpurných Ossis

Právo, vpl

Joachim von Zeppelin, povoláním vydavatel beletrie, si to maloval moc hezky. Na části 23hektarového pozemku u rodinného venkovského sídla v Appelhagenu, části obce Dalknedorf s 253 obyvateli ve spolkové zemi Přední Pomořansko-Meklenbursko, které získal zpět v restituci po německém sjednocení v roce 1990, se měl k nebi hrdě vypínat větrný park.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Nápad pojal v roce 2013 a ve stejném roce vytvořil joint-venture s energetickou firmou Kloss New Energy, aby z devíti turbín mohly tři vyrůst na jeho pozemku.

Vše se zdálo být na dobré cestě. Až do okamžiku, kdy kartami zamíchali manželé Regina a Eberhard Brussovi.

Eberhard Bruss, který na větrnou energii pohlíží s hlubokou nedůvěrou, napsal potomku jednoho z nejznámějších německých šlechtických rodů v roce 2016 dopis. Nepřímo ho v něm obvinil, že se nechal uplatit.

Merkelová: Německo je sjednocené, Němci ne

Evropa

„Vysocí úředníci s mafiánským chováním Appelhagen prodali. Panstvo projektantů a investorů táhne zemí s kufry napěchovanými bankami. Wes­sis (Zápaďáci – pozn. Práva) zase chtějí oškubat Ossis (Výchoďáky) – a tomu zabráníme,“ cituje ze psaní týdeník Der Spiegel

A jak řekl, tak také učinil. Čtyřiadvacátého února 2016 měla radnice posvětit projekt. Ráno onoho dne Regina Brussová obešla obec a do schránek vhodila leták s textem: „Vaše domy a pozemky ztratí pronikavě na ceně. Kdo získá? Jedině investoři!“

Asi padesát rozhořčených obyvatel dorazilo na zasedání obecní rady. „Jste koupení!“ „Za kolik jste prodali naše zdraví?“ vmetli do tváře zastupitelům včetně starosty Hanse Müllera (Levice).

Rada 11. března návrh zamítla. Investoři se pokusili alespoň otestovat prototyp E-138 EP 3, avšak Brussovi jejich záměr rozmetali. Navíc přišli s argumentem, že jakýkoli rotor ohrožuje populaci dravce luňáka červeného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám