Hlavní obsah

Merkelová: Německo je sjednocené, Němci ne

Právo, DPA, ČTK, nek

Německo jako stát je sjednocené, ale jednoty jeho obyvatel se stále ještě nepodařilo dosáhnout. Na oslavách 29. výročí připojení bývalé NDR ke Spolkové republice to ve čtvrtek v Kielu řekla kancléřka Angela Merkelová, podle níž je cesta k soudržnosti všech Němců procesem, který pokračuje.

Foto: Christian Charisius, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová během projevu kw sjednocení Německa v Kielu

Článek

„Musíme se všichni v politice i ve společnosti učit porozumět tomu, že německá jednota pro mnoho lidí ve východoněmeckých spolkových zemích není jen pozitivní zkušeností a proč tomu tak je,“ řekla Merkelová, která sama pochází z východní části země. Kancléřka upozornila, že lepší hospodářská situace neznamená automaticky identifikaci s demokracií.

Merkelová připomněla dramatické změny, k nimž na východě země znovusjednocení vedlo, ať už to byl prudký růst nezaměstnanosti, nebo stěhování statisíců obyvatel na západ. Řekla také, že přes veškeré úspěchy v procesu sbližování obou částí Německa dodnes panují znatelné rozdíly a navíc se většina východních Němců stále cítí občany druhé kategorie.

Ocenila odvahu občanů z bývalé NDR

Merkelová také ocenila občany bývalé NDR, kteří se na podzim 1989 postavili komunistickému režimu. „Statisíce lidí se odvážily na ulici, demonstrovaly poklidně za svobodu a demokracii a dovedly (berlínskou) zeď k pádu,“ zdůraznila.

Berlínská zeď padla 9. listopadu 1989 a 3. října 1990 se Německo sjednotilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám