Hlavní obsah

Skandál v Anglii: V nemocnicích se nakazilo koronavirem přes 32 000 lidí, čtvrtina je po smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

V anglických nemocnicích se od března loňského roku nakazilo covidem nejméně 32 307 lidí, z nichž zemřelo 8747. Během 28 dní od posledního pozitivního testu tedy zemřelo 27,1 procenta lidí, kteří se nakazili koronavirem v nemocnici. Plyne to ze statistik nemocnic spadajících pod britskou Národní zdravotní službu (NHS), o kterých informoval list The Guardian.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Ilustrační foto

Článek

List data získal z 81 ze 126 anglických nemocničních zařízení. Bývalý ministr zdravotnictví Jeremy Hunt uvedl, že nákaza covidem v nemocnicích „zůstává jedním z tichých skandálů této pandemie, kdy došlo k mnoha tisícům úmrtí, jimž se šlo vyhnout“.

Všech 8747 obětí připadalo na lidi, kteří byli v nemocnici z jiných příčin, měli úrazy po pádu, zhoršila se jim jejich vážná nemoc nebo byli po operaci.

V Británii urychlují očkování kvůli indické mutaci

Evropa

Vedení NHS dlouhodobě tvrdilo, že nemocnice se od počátku pandemie těžce potýkaly se snahou zastavit v nich šíření covidu kvůli nedostatku jednolůžkových pokojů a zpočátku i kvůli nedostatku osobních ochranných pomůcek a neschopnosti testovat personál a pacienty. Mnohé nemocnice tak nebyly schopné oddělit covid pozitivní pacienty od nenakažených, což vedlo k nákaze mnohdy končící smrtí.

Tato nová čísla jsou zničující a vyvolávají nepříjemné otázky, zda byla v nemocnicích použita správná kontrola infekce.
Jeremy Hunt, bývalý britský ministr zdravotnictví

Varovná čísla

Nejvíce obětí – celkem 408 – ohlásila univerzitní nemocnice v Birminghamu, 279 jich bylo v Nottinghamské univerzitní nemocnici, 250 v Leicesteru a 247 v Liverpoolu.

Počet obětí v jednotlivých nemocnicích závisel na tom, jak velká byla nemocnice, kolik měla jednolůžkových pokojů, jaký byl počet lůžek na JIP a také jak moc byla nákaza rozšířená mezi obyvateli. Nejhorší byla situace v nemocnicích ve Wrightingtonu, Wiganu a Leightu, kde zemřelo 63,7 procenta lidí, jež se nakazili covidem v nemocnici, v trustu Gateshead health to bylo 55,6 procenta a ve Wirral university teaching hospital 53,5 procenta.

„Tato nová čísla jsou zničující a vyvolávají nepříjemné otázky, zda byla v nemocnicích použita správná kontrola infekce,“ uvedl Hunt, který vede sněmovní výbor pro zdravotní a sociální péči. „Úmrtnost mezi pacienty a zaměstnanci, kteří se nakazili v nemocnici, je hrozná a musí se zabránit tomu, aby se zopakovala před případnou třetí vlnou,“ uvedla kampaň za spravedlnost pro pozůstalé rodiny po obětech covidu-19.

Británie už naočkovala všechny lidi z rizikových skupin

Koronavirus

List upozorňuje, že čísla zahrnují i lidi, kteří zemřeli po propuštění z nemocnice do 28 dnů od posledního pozitivního testu. Nerozlišuje ty, kteří zemřeli přímo na covid, a ty, kteří měli jinou nemoc a nakazili se covidem či jim covid zhoršil jejich zdravotní stav a vedl třeba k infarktu myokardu.

Mluvčí NHS uvedl, že nemocnice nelze vinit, protože důvodem nárůstu počtu nakažených v nemocnicích je nárůst nákazy v celé společnosti. Zdůraznil, že ohniska v nemocnicích jsou méně častá než jinde. A tvrdí, že v nemocnicích platí „robustní opatření pro kontrolu infekcí“, kdy jsou odděleni covidoví pacienti od necovidových a testují se všichni při přijetí a pak dvakrát týdne během prvého týdne hospitalizace. Tak tomu ale dřív nebylo.

Reklama

Výběr článků

Načítám