Hlavní obsah

Skandál rakouské policie se prohlubuje: 14letého zloděje zastřelili zezadu

Právo, nek

Čtrnáctiletý chlapec, který se vloupal v noci na středu do supermarketu v Křemži a při zásahu jej zastřelila policie, byl střelen do zad. Prohlásil to tamní státní zástupce Friedrich Kutschera s odvoláním na první výsledky pitvy oběti. Projektil pronikl do chlapcova těla pod jednou z lopatek a vyšel z břišní oblasti.

Článek

Pachatel se do prodejny vloupal se svým o dva roky starším komplicem, který byl při incidentu vážně zraněn střelami do stehna.

Strážce pořádku zalarmoval "tichý“ výstražný systém, který nespustil akustický poplach přímo v prodejně, nýbrž na policejní služebně. Hlídka, kterou tvořili jeden policista a jedna policistka, vyrazila na místo činu kolem půl třetí ráno, kde se nejprve setkala se zástupcem supermarketu. Společně pak začali kontrolovat jeho prostory, přičemž ve tmě mezi regály se policisté náhle srazili s oběma maskovanými zloději.

Mluvčí státního zastupitelství v Křemži řekl televizi ORF, že pachatelé na příslušníky hlídky zaútočili. Podle policejního mluvčího byli vybaveni páčidlem a šroubovákem s tím, že kriminalisté oba znají už z dřívějška. O jaké prohřešky šlo, policie nesdělila.

Policisté se cítili napadeni

Přesný sled incidentu v supermarketu je předmětem vyšetřování. Policisté použili střelné zbraně, protože se cítili napadeni. Údajně padly tři až čtyři výstřely.

Případ vyvolal značný rozruch v rakouských médiích i ve veřejnosti. Ve středu večer demonstrovalo proti policii před budovou ministerstva vnitra ve Vídni na 40 lidí, většinou stoupenců levicové scény.

Oba příslušníci zasahující hlídky jsou případem natolik zdrceni, že zatím nejsou schopni výslechu. Na zloděje prý stříleli oba. Vyšetřovatelé dosud nemohli vyslechnout ani staršího z pachatelů, který se zotavuje z těžkého zranění v křemžské nemocnici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám