Hlavní obsah

Skalní sesuvy ničily ve Švýcarsku další vesnice

Varování klimatologů před dalšími sesuvy půdy v alpské oblasti ve Švýcarsku se naplnila. Ve čtvrtek večer kolem půl desáté se dala do pohybu masa kamení a bahna z hory Piz Cengalo. Tentokrát byly zasaženy vesnice Bondo, Sottoponte, Spino, Promontogno a Bregaglia, napsal server švýcarského listu Blick. V oblasti vydatně prší, což situaci komplikuje. Kusy skály se sesunuly v průběhu silné bouřky ve čtvrtek večer a opět v pátek brzy ráno.

Foto: Mapy.cz

Článek

Lidé zběsile prchali ze svých domovů, dva museli být evakuováni pomocí helikoptéry. Sesuvy zničily několik domů. Policie zatím nemá informace o případných obětech na životech. Sesuv z minulého týdne, který zčásti pohřbil vesnici Bondo, si vyžádal osm lidských životů. [celá zpráva]

Sesuv zasypal nedaleko Bregaglie silnici v délce několika stovek metrů a odřízl spojení oblasti s Itálií a způsobil rozsáhlé výpadky elektrického proudu.

„Sesuv byl gigantický, stejně rozsáhlý jako minulý týden,“ uvedl fotograf Beat Kälin. Lidé prchali ze svých domovů jen s tím nejnutnějším, popsal další svědek deníku Blick. Nejvíce domů bylo tentokrát poškozeno ve vesnici Spino, kompletně byly zničeny domy v Promontognu.

Předpověď počasí pro oblast není nejlepší. Meteorologové očekávají vydatný déšť, který může způsobit další pohyby skalního masivu.

Sesuvy půdy a kamení hrozí po celé alpské oblasti Švýcarska, varují odborníci. Změny klimatu spolu s táním ledovců zvyšují pravděpodobnost lavin a sesuvů. [celá zpráva]

V posledních letech se výrazně otepluje a teploty se zvyšují také v horách. Ustupuje věčně zmrzlá půda, která je mezi jednotlivými vrstvami hornin, a tím se vlastně ztrácí stabilizační funkce hor. To platí také o ledovcích, které tají a nemohou udržet skalní masivy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám