Hlavní obsah

Sesuvy půdy a závaly kamením hrozí celé alpské oblasti Švýcarska, varují vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvykejte si, katastrofa, která postihla obec Bondo ve Švýcarsku, se může kdykoliv opakovat, varují vědci. Sesuvy půdy a kamení hrozí prakticky po celé alpské oblasti Švýcarska, napsal v sobotu server deníku Blick. Změny klimatu spolu s táním ledovců zvyšují pravděpodobnost lavin a sesuvů.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Vesnice Bondo po sesuvu půdy a kamení

Článek

Ve Švýcarsku je podobnými katastrofami, jako zažila obec Bondo, ohroženo šest procent území země, tvrdí vědci v Blicku. V posledních letech se výrazně otepluje a teploty se zvyšují také v horách. Ustupuje věčně zmrzlá půda, která je mezi jednotlivými vrstvami hornin a tím se vlastně ztrácí stabilizační funkce hor. To platí také o ledovcích, které se ztrácejí a nemohou udržet skalní masivy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řítící se masa na švýcarskou vesnici BondoVideo: Reuters

Obavy z podobné katastrofy mají například ve vesnici Brienz, která leží na úpatí hory Brienzer Rothorn u jezera Brienzersee. Vědci zaznamenali roční 55centimetrový sesuv půdy. Obytné budovy v důsledku toho praskají a obec je ohrožena závalem kamení a bahnem. V současné době je v místě zastavena jakákoliv stavební činnost.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Švýcarskou vesnici Bondo zavalily čtyři milióny kubických metrů bahna a kamenůVideo: Reuters

Také obec Grindelwald v kantonu Bern se potýká s podobným problémem. Ohrožuje ji sesuv masy kamení v důsledku tání ledovců a permafrostu, tedy věčně zmrzlé půdy.

Jednou z možností, jak se bránit, jsou miliónové investice do ochranných bariér či rozšíření koryt řek, aby se případné sesuvy a závaly zmírnily. Příkladem může být město Pontresina, které kvůli tání permafrostu investovalo v roce 2003 částku ve výši 7,3 miliónu franků do ochranného valu.

„Lidé i jejich majetek jsou od té doby daleko lépe chráněni,“ uvedl starosta Martin Aebli. Podobný ochranný val vybudovali také v Sörenbergu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám