Hlavní obsah

Situace v Saské Kamenici graduje, krajní pravice získala zatykač na podezřelého

Chemnitz
Aktualizováno

Saské úřady musí řešit další problém související s napjatou situací v Saské Kamenici (Chemnitzu). Pravicové skupiny na internetu zveřejnily zatykač na jednoho z mužů podezřelých z vraždy pětatřicetiletého Němce, která vyvolala rozsáhlé demonstrace. Jak se k němu mohly dostat, nejsou úřady schopné vysvětlit.

Foto: Woitas Jan, ČTK

Demonstrace pravicových radikálů v Saské Kamenici (Chemnitzu) po víkendovém útoku.

Článek

Zatykač, který je podle všeho autentický, na internetu zveřejnili mimo jiné zakladatel protiimigrační Pegidy Lutz Bachmann, okresní sdružení protestní Alternativy pro Německo (AfD) nebo hnutí Pro Chemnitz, které ve městě organizuje demonstrace.

V zatykači se píše, že třiadvacetiletý muž spolu se svým komplicem útočil bezdůvodně a oběti zasadil 25 bodných ran nožem do horní části těla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Demonstrace v Saské KameniciVideo: Reuters

V dokumentu jsou uvedena jména dvojice podezřelých mužů z Iráku a Sýrie, svědků i příslušné soudkyně. Také jsou v něm podrobnosti o činu. Jak se zástupci pravice k zatykači dostali, není jasné. Tvrdí, že jim ho někdo „zprostředkoval“. K dispozici ho mělo přinejmenším státní zastupitelství, soud, policie a obhájci.

Saské úřady kvůli tomu čelí na sociálních sítích tvrdé kritice. „Jak je možné, že (hnutí) Pro Chemnitz někdo přihraje zatykače? A kdo? Je moje spolková země už banánovou republikou?“ ptal se na Twitteru uživatel Benjamin Göhler.

Saské ministerstvo vnitra mu odpovědělo, že o případu informovalo ministerstvo spravedlnosti. „Odkud ty obrázky pocházejí, je pro nás v tuto chvíli nepochopitelné,“ podotklo také ministerstvo vnitra.

Nepokoje v Saské Kamenici nedaleko hranic s Českou republikou vypukly po nedělní násilné smrti 35letého Němce. Z té jsou podezřelí přistěhovalci, na které se poté ve městě pořádaly hony. Do ulic také vyšly tisíce nespokojených lidí vedených krajní pravicí i jejich oponentů. Protesty si vyžádaly několik zraněných.

Další potenciální potíže pro saské úřady může představovat na sobotu v 17 hodiny naplánovaný protestní pochod, který v Saské kamenici organizují Pegida spolu s AfD. Průchodem městem chtějí na něm podle svého prohlášení truchlit za zavražděného Daniela H. a všechny oběti "nucené multikulturalizace" Německa.

Počínání radikálů v Chemnitzu už odsoudili prakticky všichni němečtí vrcholní politici. Ve středu se k nim přidal vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn. "Vidět, co se v Sasku stalo, je skutečně šokující," řekl v Ženevě. Politici se podle něj musí tomuto dění jasně postavit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám