Hlavní obsah

Severní Makedonie vyhlásila kvůli požárům nouzový stav, Bulharsko má dva mrtvé

Vláda Severní Makedonie vyhlásila na 30 dní nouzový stav kvůli požárům, které zuří na desítkách míst této balkánské země. Už od středy platí plošný zákaz vstupu do lesů, informovalo makedonské vydání stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL). Vysokému počtu požárů čelí Bulharsko, kde při boji s ohněm zemřeli dva lidé.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Severní Makedonie vyhlásila kvůli požárům nouzový stavVideo: Reuters

 
Článek

Podle údajů centra pro zvládání katastrof hoří mimo jiné v okolí měst Bitola, Strumica, Kumanovo a Štip. Kritická je situace u obce Pehčevo na východě země, kde v boji s plameny pomáhá pět vrtulníků, z nichž tři vyslalo Srbsko. Na místě je i hasičský tým z Bulharska.

Ve vesnici Čelopek u města Tetovo hořela ve středu bývalá vojenská kasárna, domy a další objekty. Úřadům se zatím nepodařilo potvrdit informace médií, že tam zemřela žena, která odmítala opustit svůj dům.

Požáry v Řecku zničily 150 domů. Ohrožují i Olympii, mniši se odmítli evakuovat

Evropa

Šíření ohně napomáhají vysoké teploty a prudký vítr v posledních dnech. Policie oznámila, že zatkla čtyři lidi podezřelé ze žhářství. Podle vicepremiéra Artana Grubiho bylo přes 80 procent požárů založeno úmyslně.

Na jihu Bulharska, nedaleko řeckých hranic, při boji s požárem zemřeli dva příslušníci lesní stráže, uvedlo ministerstvo vnitra. Oba se otrávili kouřem. Další muž byl hospitalizován s popáleninami.

Z tureckých letovisek evakuují turisty, ohrožují je požáry

Evropa

Bulharské ministerstvo vnitra agentuře EFE sdělilo, že za uplynulý den bulharští hasiči zasahovali bezmála u 190 požárů. Mnohé se ale podařilo uhasit dříve, než se rozšířily na velkou plochu. Popelem za poslední týden lehlo na 2000 hektarů lesů a porostů. Podobně jako další země v oblasti i Bulharsko čelí v těchto dnech vysokým teplotám a v některých oblastech země teploměry naměřily přes 40 stupňů Celsia.

Po tropických teplotách, které v uplynulých týdnech sužovaly takřka celý Balkánský poloostrov, vypukly požáry také v Albánii a Kosovu, které shodně registrují jednu oběť.

Reklama

Výběr článků

Načítám