Hlavní obsah

Sesuv ledovce na hoře Marmolada má na svědomí druhou oběť z Česka

• Aktualizováno

Sesuv ledovce v italských Dolomitech má druhou oběť z Česka. Je to dosud pohřešovaný muž, potvrdilo ministerstvo zahraničí. Další lidé z Česka se podle ministerstva zahraničí nepohřešují.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Místo kolapsu ledovce v italských Alpách.

Článek

Muži byli v horách spolu. Mluvčí ministerstva zahraničí Lenka Do o nich hovořila jako o dvou kamarádech.

V italských Dolomitech, kde se v neděli uvolnil velký kus ledovce na hoře Marmolada, zahynulo nejméně sedm lidí, mezi kterými jsou i dva Češi. Dalších pět lidí se pohřešuje. Pátraní je podle záchranářů velmi komplikované a ztěžuje ho i nepříznivé počasí.

Do pátrání byly zapojeny drony a vrtulníky, které pohřešované hledají, mají například zařízení pro zachycení signálu mobilních telefonů. Kvůli nebezpečí dalších sesuvů Alpská záchranná služba žádné pátrací skupiny na místo neštěstí nevyslala. Do úterních 15:00 se záchranářům podařilo vyzvednout z místa neštěstí několik kusů oblečení a další předměty, které zaměřily drony. Drony rovněž na třech nebo čtyřech místech objevily lidské ostatky a horolezecké vybavení.

Šance na nalezení někoho živého pod ledovcem je malá, těla jsou roztrhaná

Evropa

Všechny důležité nálezy, nejen části těl, jsou nejdříve vyfotografovány a následně vrtulníkem převezeny do Canazei, kde je pečlivě uchovají a prozkoumají, uvedl šéf záchranné služby Maurizio Dellantonio. Prsteny, tetování, ale i horolezecké vybavení, to vše podle něj může pomoci danou osobu identifikovat.

Skupina pátračů se speciálně vycvičenými psy se chystá na místo ve středu nebo ve čtvrtek. Bude záležet na počasí, respektive na tom, zda nebudou bouřky.

„Když jsme dorazili, spatřili jsme katastrofu, rozměry této laviny byly skutečně obrovské,” citovala agentura Reuters šéfa záchranného týmu Stefana Cotera, který byl jedním z prvních, kdo na místo neštěstí dorazil. „Objevili jsme zraněné, kteří potřebovali pomoc, a další lidi, kteří byli mrtví,” popsal.

Původně se pohřešovalo 13 osob. Během úterý se tento počet snížil na pět. Zjistilo se, že jeden pohřešovaný byl ve skupině osmi zraněných. Podařilo se dohledat také majitele obou českých zaparkovaných vozů nedaleko začátku výstupu na ledovec, po kterých úřady pátraly od pondělí, uvedlo ministerstvo zahraničí. Šance na přežití pohřešovaných je ale minimální.

Po obětech sesuvu ledovce pátrají dnes jen drony a letadla

Evropa

Starosta města Canizei v úterý zakázal vstup na celou horu Marmolda. Navzdory nedělní tragédii na vrchol stále stoupali turisté a zvědavci. Uzávěra hory je časově neomezená.

Podle deníku La Repubblica úřady také uvažují o odstřelu části ledovce, jež se stále nachází nad místem dopadu sesuvu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám