Hlavní obsah

Po obětech sesuvu ledovce pátrají dnes jen drony a letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Při sesuvu ledovce na hoře Marmolada v italských Dolomitech zemřel český občan, potvrdilo ministerstvo zahraničí. O oběti už dříve informovaly italské úřady. Další Čech se pohřešuje. V oblasti stále pokračuje pátrání po pohřešovaných, šance na nalezení přeživších je mizivá. Úřady také zvažují odstřelení části ledovce.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Místo utržení ledovce

Článek

"Můžeme potvrdit úmrtí českého občana v souvislosti s neštěstím na Marmoladě. Zároveň pohřešujeme dalšího českého občana," uvedla mluvčí resortu Lenka Do v textové zprávě. Český zastupitelský úřad podle ní prověřil více než dvě desítky dalších podnětů a všichni tito Češi jsou v pořádku.

Podle pondělních informací jsou nezvěstní tři lidé z Česka, před alpským střediskem nedaleko hory jsou dvě auta s českou registrační značkou, k nimž se nikdo nehlásí. Na parkovišti u jezera Fedaia takto stojí auta všech 13 pohřešovaných lidí. Další pohřešovaní by měli být Italové.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Utržený ledovec v italských AlpáchVideo: Reuters

Zatím bylo nalezeno sedm těl a osm lidí bylo zraněno. Turisty, kteří se vydali do hor zavalily balvany ledu a kamení. Ze sedmi nalezených těl zatím nebyli všichni identifikováni, vyšetřovatelé už v pondělí uvedli, že těla jsou roztrhaná.

Šance na nalezení někoho živého pod ledovcem je malá, těla jsou roztrhaná

Evropa

Po obětech sesuvu pátrají vrtulníky i bezpilotní letouny, které mají zařízení pro zachycení signálu mobilního telefonu. Pátrací skupiny na místě nejsou, protože hrozí další sesuvy.

Podle deníku La Repubblica úřady také uvažují o odstřelu části ledovce, jež se stále nachází nad místem dopadu sesuvu.

Podle listu Il Messaggero nechtějí záchranáři vystavovat pátrací týmy novým sesuvům, které byly v pondělí během bouřky zaznamenány. Pokud drony či vrtulníky naleznou nějaké části vybavení, například helmy či batohy, vydají se posléze na místo týmy.

Záchranáři se psy by na místo měli jít ve středu nebo ve čtvrtek, záležet bude na počasí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám